A képhez tartozó alt jellemző üres; orvostudomc3a1ny2.jpg a fájlnév

Több mint egy hónap késéssel, mondhatni posztumusz tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amiért Kásler dr., úgy is mint orvos és úgy is mint embertelen miniszter, az orvostársadalomra keni a felelősséget, amiért betegeket küldtek el a kórházakból az ő – egyébként utólag arcátlanul letagadott – ágyfelszabadító utasítására.

Az orvostársadalom képviseletére igényt tartó MOK több mint egy hónap spéttel reagált arra, amire azonnal kellett volna. Most is amolyan benyalós stílusban, ahogyan azt már megszokhattuk a kamara vezetésétől. A nyilatkozat egészen érthetetlen és erősen felháborító.

Nem teljesen világosan megfogalmazva, de végül is a következőt állítja implicite a nyilatkozat: a kórházi ágyak 60 százalékos felszabadítása hiba volt. A hibát a miniszter követte el, akitől elvárható lenne, hogy a hibáért mint köztisztviselő vállalja a felelősséget, mint aki „az egész nemzet szolgálatára kapott felhatalmazást”. A szöveget a MOK 9 tagú elnöksége jegyzi, amely egy elnökből, (Kincses Gyula), három alelnökből, egy főtitkárból és négy titkárból áll.

Kincses Gyula, a MOK elnöke egy nappal korábban még arról nyilatkozott az index.hu portálnak, hogy a kamara nem veszi fel a kesztyűt a „MOK-barátnak nem nevezhető” kormányzati megnyilatkozások nyomán, már csak azért sem, mert azok nem voltak rendszeresek, továbbá azért, mert a MOK „határozottan politikamentesen dolgozik”.

Egy nappal később ugyanannak a MOK nyilatkozatnak a végén így fogalmaz: „Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk”. Azt nem követelik, hogy a miniszter mondjon le, vagy legalább kérjen bocsánatot a szavaiért.

Ez így kevésszép, ráadásul még április 15-e előtt kellett volna a MOK-nak megnyilvánulnia. Meg kellett volna az orvostársadalom nevében tagadni Kásler idióta utasításának végrehajtását, függetlenül attól, hogy hány kórházigazgatót, főorvost rúgott volna ki az elmeháborodott miniszter. Az orvostársadalom és szervezete a MOK bátortalanságáért és kishitűségéért tehető felelőssé. Természetesen nem jogilag. Hanem – ami rosszabb – erkölcsileg.

Egyébként a kamarai nyilatkozat a tiltakozást megelőzően azért felajánlja a hátsóját újabb rúgások elhelyezésére, és nem felejt el emlékeztetni arra sem, milyen szakmai partnerséget tanúsított a járvány ideje alatt, és ugyanezt ígéri a jövőben is. Szó szerint: „A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.”

Mielőtt továbblépnénk: Drága Elnökségi Doktorok! Az orvosoknak a kórházakban nem a nemzetet kell gyógyítaniuk, hanem a betegeket, mégpedig nemzeti, vallási, világnézeti és egyéb hovatartozástól függetlenül, hiszen az orvosi esküben sem az szerepel, hogy erkölcsi kötelessége egy orvosnak csak a nemzethez tartozókkal szemben lenne. Kapjuk már össze magunkat, még, ha a fél ország hülyét is csinál magából, és még a trafikot is nemzeti dohányboltnak hívja! A beteg az beteg. Nincs nemzeti beteg.

Nem az én tisztem volna, de kénytelen vagyok emlékeztetni a tisztelt elnökséget, hogy a kamarának van egy 2017 májusában elfogadott Deklarációja, amelynek mindjárt az elején olvasható az alapvető követelések című fejezet. Ebben többek között ezt követeli a MOK:

A képhez tartozó alt jellemző üres; 2020-05-25-2.png a fájlnév
A képhez tartozó alt jellemző üres; 2020-05-25-7.png a fájlnév
Az aláhúzást a MOK-tól származik

Ezek azt bizonyítják, hogy a MOK igenis politizál, a MOK maga ismeri el, hogy a magyar egészségügy helyzete, e helyzet javítása igenis politikai döntés kérdése, amelyért az erkölcsi felelősség a politikusoké. Vagyis a MOK teljesen tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy rendbetétele nem szakmai kompetenciától, ilyen-olyan szakmai tanácsadástól, hanem a politikai kurzustól függ.

Egészen konkrétan attól, hogy az ország vezetői milyen prioritást adnak az egészségügynek, és ebből fakadóan a közkiadások mekkora hányadát szánják rá. Magyarul: a MOK-nak, ha az orvostársadalmat és a betegeket (nem csak a nemzeti betegeket) akarja képviselni, ütköznie kell a politikával, vagyis politizálnia kell. Kellene.

Nem pepecselni, maszatolni, nem együttműködést ajánlgatni, hanem követelni, tiltakozni, harcolni, ha kell, akkor a zsarolni, tüntetni, sztrájkolni, mert a helyzet a magyar orvostársadalom és a magyar emberek szerint is tarthatatlan. Az egészségügy helyzete nem javul, hanem folyamatosan romlik. Teljesen mindegy, hogy az embertelen miniszter mit mond a koronavírus járvány idején feleslegesen kiürített ágyakról, ha az egészségügyet a magyar kormány a labdarúgás, vagy úgy általában a látványsportok mögé sorolja, és ezt a MOK, a magyar emberek szó nélkül eltűrik.

A leírtakból egy dolog világosan leszűrhető: nincs helye a beszari – mi nem politizálunk, csak szakmai alapon könyörgünk, mi nem politizálunk, csak szakszervezetként a dolgozókat szeretnénk képviselni, mi nem politizálunk, mert szeretnénk bárkivel együttműködni, aki egyébként egyáltalán nem akar velünk együttműködni, mert mi szeretni szeretnénk valakit, aki nem szeret minket viszont – hozzáállásnak.

Na, ezzel kellene felhagyni nagyon sürgősen. Kezdjük meg nyíltan nem szeretni azt, aki nem szeret minket. Nem szerenádot kell adni a magyar kormány ablaka alatt, és arról énekelni, kedves MOK és társai, hogy mennyire szeretnénk, ha jó lenne, hanem be kell végre vágni egy-két követ annak a székesfőváros fölött páváskodó várkastélynak a büszke ablakaiba. Csak úgy jelképesen, hogy világos legyen a bentlakónak, ki mit és kit mennyire szeret.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s