A koronavírusra hivatkozó felhatalmazási törvény elfogadásával Orbán Viktor csak annyit tett, hogy lepapíroztatta, a parlamenti szavazógépével törvénybe foglaltatta azt, ami anélkül is tény volt, hogy tudniillik egy személyben ő gyakorolja a hatalmat Magyarországon, és még a saját pártjának, de annak parlamenti képviselőinek sincs beleszólása semmibe.

A Fidesz parlamenti képviselői mondtak le jogaikról, mivel kizárólag ők ellenőrizhetnék a kormányt a maguk kétharmados többségével. Az ellenzék semmilyen befolyását vagy ellenőrzési jogkörét a rendeleti kormányzás miatt nem veszítette el, hiszen ilyen lehetősége előtte sem volt egy fikarcnyi sem.

Azt is mindenki tudja, hogy a kormánypárti képviselőket vírusmentes „békeidőben” is Orbán ellenőrzi, nem ők Orbánt. Hiszen valamennyien a kormányfőtől kapják a választási indulás lehetőségét, és ő mondja meg mindegyiküknek, hogy mit vár el tőle, ami nem egy hosszú monológ, hiszen csak két szó: vak hűséget.

Nos, most – ha igaz – Orbán visszaadja a teljhatalmat a parlamentjének, egészen pontosan: a teljhatalmat ismét a 133 bátor ember szavazógombot nyomkodó kezének közvetítésével fogja kényúrként gyakorolni.

Semmi nem változott attól, hogy Orbán a felhatalmazási törvény idejére még ezeket a szavazásra termett kezeket is zsebre dugatta a tulajdonosaikkal. Eme szorgos kezek – a hitelesség kedvéért tegyük hozzá – a járvány alatt is lelkesen nyúlkáltak az adófizetők zsebeibe, és zavartalanul vitték a szokásos tételeket a köz vagyonából haza.

Tehát most az elkurjantott magyar demokratikus ellenzék maga az, amely a felhatalmazási törvény visszavonásának lelkes szorgalmazásával azt a látszatot kelti, hogy annak megszüntével minden rendben lesz, a magyar parlament visszakaphatja mindazokat a jogait, melyeket a felhatalmazási törvény elvett tőle. Újra parlamenti demokrácia lehet Mária (köz)munka alapú országában. Pedig nem.

Valójában semmit nem vett el Orbán felhatalmazási törvénnyel a parlamenttől, mert annak semmije nem volt, amit el lehetett volna venni tőle, és most éppúgy nem kap vissza a parlament semmit.

Már régen nincs a magyar parlamentnek egy cseppnyi szerepe sem abban, ami Magyarországon történik, akár rendeletek útján kormányozzák az országot, akár a törvénygyárban szalagon szerelik össze a megrendelésre testre szabott törvényeket. A valóságban minden kizárólag Orbán Viktor kényétől és kedvétől függött már a járvány előtt, a járvány ideje alatt és utána is attól fog.

Az idiotizmusával a magyar parlamenti ellenzék odáig ment, hogy a felhatalmazási törvényt maga is megszavazta volna, ha az nem korlátlan időre szól. Ahelyett, hogy egyáltalán nem foglalkozott volna vele, arra hivatkozva, hogy a parlament enélkül sem tudja ellátni a feladatát, és nem azért, mert ott kétharmada van a kormánypártnak, hanem azért nem, mert Magyarországon nincs parlamenti demokrácia.

Egyáltalán demokrácia sincs a választási törvény milyensége, a demokratikus intézmények elfoglalása, kiüresítése, a fékek és ellensúlyok felszámolása, az önkormányzatiság kiherélése, a hatalmi ágak, az állam és az egyház (a katolikus egyház) összefonódása, a közmédia lenyúlása, a kereskedelmi média kivéreztetése, felvásárlása miatt.

Most, hogy demokráciadeficit a vírusjárvány alatt még karakterisztikusabb lett a szólás- és a véleményszabadságukkal élők megfélemlítésével, a hurok még szorosabbra húzásával az önkormányzatok nyakán, nyilvánvalónak kellene lennie, hogy már régen nem az a kérdés, hogy diktatúra van-e, hanem az, hogy ki és mikor fogja ezt a diktatúrát megdönteni, kitervelőit, hivatásos támogatóit, haszonélvezőit mikor és hány évre fogjuk börtönbe dugni.

Drága, édes, kedves, tehetséges, aktív, következetes, erkölcsös, harcos és meg nem alkuvó magyar parlamenti demokratikus ellenzék! Menjetek már a jó büdös sunyiba az országgyűlésnek még a közeléből is. Mára ti vagytok az egyetlen olyan – nem túl nagy létszámú – ellenzékinek beöltözött, diverzáns különítménye a rendszernek, amely lélegeztető gépen tartja Orbán Viktor rezsimjének demokratikus látszatát. Az ország fele esedezik, a másik egy negyede az istent káromolja, csak hogy hagyjatok már fel ezzel.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s