A felirat: “Mi a bécsi vendéglősöknek”; Balról a második Michael Ludwig Bécs polgármestere

Bécs szocialista polgármestere 950 ezer háztartásnak adományoz egy személyre 25, több tagú háztartások esetén 50 eurós utalványt, amit vendéglőkben, kávéházakban lehet beváltani, ételre és alkoholmentes italokra. A jótékonyság a városnak 40 millió eurójába kerül.

Michael Ludwig polgármester szerint a város megengedheti magának ezt a gesztust a koronavírus-járvány miatt nem a legjobb kedvében lévő polgárai számára, és az sem utolsó szempont, hogy ezzel megtámogatja az ottani vendéglősöket, akik a járvány miatt a bevételeik 40-50 százalékát veszítették el.

A vendéglősök és a kávéházak tulajdonosainak szövetségei üdvözölték a döntést. Ludwig emlékeztetett: a bécsi vendéglátás évente 1,4 millárd eurós forgalmat ér el, a 6000 vállalkozás 60 ezer embert foglalkoztat.

A gesztus azért is szimpatikus, mert a bécsi polgárok közül sem kevesen kerültek a járvány miatt a korábbinál nehezebb anyagi helyzetbe, ezért a vendéglátás igénybevételét lehetővé tevő utalvány egészen biztosan legalább a hangulatukon javít. A vendéglősöknek pedig minden kis támogatás jól jön, mivel nem tudni, hányan kényszerülnek a vállalkozásuk feladására a járvány okozta kényszerszünet után.

A jobboldali ellenzék populista választási gesztusnak minősítette az intézkedést. A savanyú a szőlő effektus nem meglepő, hiszen Bécs 1945 óta szocialista irányítás alatt áll, amit nehezen nyel le az országot vezető jobboldali Osztrák Néppárt.

A bécsi szocialisták 1945 és 1991 között, valamint 2001-ben és 2005-ben a választáskat abszolút többséggel, azaz a szavazatok több mint 50 százalékának megszerzésével nyerték. A maradék választásokat csak relatív többséggel hozták, azaz a párt kapta ezeken is a legtöbb szavazatot.

Bécs évek óta a világ leglakhatóbb városainak listáján vagy az első vagy a második helyet szerzi meg. Legújabb trófeájuk: a világ legzöldebb városa címének elnyerése idén. A zöldfelületek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs Münchent, Berlint és Madridot utasítorra maga mögé.

Nem ide tartozik, de említést érdemel: A Fidesz országgyűlési választáson soha nem ért el 50 százalék feletti eredményt. Ez egyedül az MSZP-nek sikerült 1994-ben. A bécsi szocialisták utat mutatnak Budapest polgárai számára, hogy lehet egy ország legnagyobb és legfontosabb városában példát mutatni. Annál is inkább fontos ezt megjegyezni, mert Karácsony Gergely Budapestjén a Fidesz éppen most készül példát statuálni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s