A magyarországi 3213 igazolt fertőzöttre eső 405 elhunyt rémisztően magas arány. Ennél csak három országban: Olaszországban, Belgiumban és az Egyesült királyságban rosszabb ez a mutató. A magyarországi 12,6 százalékos halálozási ráta megegyezik a Hollandiában kimutatottal. Mindehhez azért hozzá kell tenni, hogy a 4 ország közül messze Magyarország tesztelt a legkevesebbet, ami nyilván kedvezőtlenül befolyásolja a halálozási arányszámot.

Sajnálatos, hogy a mai napig nem tudta a magyar vezetés meggyőzni a társadalmat arról, hogy valós adatokat közöl, hogy eleget tesztel, hogy reális a gyógyultak száma, amikor a gyógyultak közé azokat is beveszi a statisztika, akik nagy valószínűséggel nem is voltak betegek, és így „gyógyultak” meg otthon a karanténban. Anélkül, hogy akárcsak egy koronavírus-tesztet is elvégeztek volna náluk.

A lemaradásunk a tájékoztatás terén és a tesztek számában az elmúlt hetekben csak tovább nőtt Európa más országaival összevetve. Jellemző adat, hogy 2020. március 8-án, az operatív törzs 7 magyar fertőzöttről tudott, és körülbelül ennyi tesztet is végeztek. Ugyanakkor Ausztriában a fertőzöttek száma március 8-án már meghaladta a 100-at, miközben 4500 tesztet végeztek el addig.

Az operatív törzs adatai szerint Magyarország túljutott a fertőzési csúcson, ezt igyekeznek igazolni május 3-a óta az új fertőzöttek alacsony számai. Mégpedig pontosan attól a naptól kezdve, amely napra Orbán Viktor jó előre megjósolta ezt, ami lehetővé tette az érettségik megtartását. (Szerinte.)

A május 8-ára kimutatott, alig több mint három tucat új fertőzött fényében teljesen érthetetlen a budapesti és a Pest megyei szigorú korlátozások fenntartása. Egy dolog indokolhatja csak a rigort: a döntéshozók is tudatában vannak, hogy a valós számok ennél magasabbak.

Ennél is kínosabb a kérdés, miért kellett Orbán Viktornak, az Operatív Törzs irányítójának a kórházak drasztikus kiürítését elrendelnie. Az ágyak 50, illetve később 60 százalékának kiürítése, a betegek százainak hazaküldése, a napi 3-4 tucat új fertőzést látva teljesen érthetetlen.

Többen halhattak meg az ágyak felszabadítása miatt idő előtt, és fognak még ezután is meghalni, mint a járvány miatt két hónap alatt. Az egyenesen botrányos, hogy a mai napig nem hajlandók az illetékesek közölni, hogy valójában hány ágyat szabadítottak fel, hány beteget küldtek idő előtt haza. Arról nem is beszélve, hogy eszük ágában sincs összefogó jelentést tenni a hazaküldött betegek sorsáról.

A koronavírus-járvány magyarországi kezelése, úgy az intézkedések, mint a lakosság tájékoztatása, botrányos. A társadalom ilyen szintű lekezelésére, alultájékoztatására, a kedvezőtlen adatok és információk elhallgatására egész Európában alig akad példa.

Még március 28-án – amikor Müller Cecília megkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy „ne tegyenek közzé érzékeny egészségügyi adatokat” – írtam ezeken az oldalakon: „Amíg a védekezéshez szükséges eszközök nem érkeznek meg a rendeltetési helyeikre, addig naponta 35-40 új koronavírus fertőzöttünk lesz, ami természetesen ugyancsak érzékeny adat, mert úgy nem igaz, ahogyan van. Majd akkor fog a fertőzöttek számának emelkedése felgyorsulni, ha minden a helyén lesz.

A kreatív Fidesz-rezsim rájött, hogy a védekezés hatékonyságát úgy is lehet javítani, sőt úgy a legegyszerűbb, ha kevés fertőzöttet jelentünk, ami nem olyan nehéz, hiszen keveset is tesztelünk, így az lesz a látszat, hogy a fertőzések megugrásakor az ország minden eszközből felkészült.

Vagyis a fertőzöttek számát kell kordában tartani addig, amíg a védekezési eszközök megjönnek. Ez nem olyan bonyolult dolog, hiszen Magyarországon nincs már olyan adat, amit a kormány ne ellenőrizne, vagy nem próbálna meg ellenőrizni, és ha már ellenőrzi, akkor igény szerint torzítani, vagy, ahogy mondják, „validálni” is.”

Nem kizárt, hogy – miközben néhány kivételtől eltekintve – egész Európában a járvány lassulását tapasztaljuk, a jelenlegi napi magyar adatok továbbra sem tükrözik a valóságot. Ez akkor is igaz lehet, ha egyébként nálunk is a többi országhoz hasonló tendencia érvényesül.

Ha ugyanis most engednék nyilvánosságra hozni az egyébként a korábbi időszak tényleges, de az akkor lefelé torzított adataihoz képes nagyobb új fertőzött számokat, akkor a grafikon megugrana felfelé, és a napi fertőzöttek számának növekedését mutatná.

Magyarul: a korábbi szépítés miatt most sem lehet az egyébként kedvező számokat a maguk valóságában közzétenni, mert azok kedvezőtlen, növekvő görbét rajzolnának a nem valós korábbi adatokhoz képest.

A helyzet, amibe a magyar vezetés hozta magát, most csak úgy lenne tisztességesen kezelhető, ha bejelentenék a heteken keresztül lebegtetett tömeges fertőzési szakaszt, csakhogy akkor valamit kezdeni kellene az érettségizőkkel, illetve a magyar gazdaság újraindítására tett orbáni ígéretekkel, na és – ami legalább ilyen fontos – az új magyar nemzeti nagytőke birtokaira nehéz lenne engedélyezni a munkaerő határon túlról történő importját .

A rezsim számára a járvány szerencsés lefolyása az lehet, és ha minden összejön, ez meg is történhet, hogy bár a valós számok köszönő viszonyban sincsenek a naponta bejelentett fertőzési adatokkal, a tendencia nálunk is csökkenő, mint Európa számos más országában, így csak kitartóan nyomni kell a néhány tucatos napi fertőzési adatokat, és az lassan összeér a valósággal.

A baj akkor van, ha a tendencia valójában ennek ellenkezője, és ez benne van a pakliban. Ma Németországban, ahol heteken át 1-es alatt volt a reprodukciós ráta, vagyis egy fertőzött egynél kevesebb embernek adta át a vírust, az elmúlt három napban megfordult a tendencia, és szombatra a reprodukciós ráta ismét az 1-es érték fölé emelkedett.

Magyarul: nem biztos, hogy olyan szép a menyasszony fekvése nálunk is, mint ahogyan arra a háromtucatnyi fertőzött számából következtetni lehetne. A magyar lakosságnak változatlanul óvatosnak, körültekintőnek, maszkosnak kell maradnia. És bizalmatlannak, gyanakvónak.

Nem azért mert a szép dolog gyanakvónak lenni, hanem azért, mert nem lehet bízni a magyar járványhelyzetre vonatkozó állami tájékoztatásban. Egészen pontosan: nem lehet semmit elhinni az Operatív Törzs vezetőjének, akit Orbán Viktornak hívnak.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s