Elképesztően magas arányú az úgynevezett rövidített munkavégzés Németországban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az emberek otthon ülve megkapják a bérük 80, gyerekesek a 87 százalékát. A német Ifo-Institut keddi jelentése szerint a vendéglátóiparban dolgozók 99 százaléka kap ilyen pénzt. Az arány a szállodai alkalmazottaknál 97 százalék, de az autóipar munkavállalók 94 százaléka is él a lehetőséggel.

A teljes német gazdaságot nézve az arány alacsonyabb, de így is minden második német munkavállaló részesül ebben az állami segélyformában, amelynek tényleg az a célja, hogy a vállalatok, a vállalkozók egy átmeneti időszak bevételkiesése ellenére meg tudják tartani a munkavállalóikat, akik viszont ezzel az állam jóvoltából hozzájutnak a létfenntartáshoz szükséges anyagi forráshoz.

A koronavírus-járvány idején a 2009-es nemzetközi pénzügyi válságnál lényegesen több német munkavállaló él a lehetőséggel, hogy munka híján az állam kasszából érkező segítségből pótolja kieső munkabérét. A szorgalmukról és munkaszeretetükről híres németek nem vetik meg tehát a munka nélkül kapott segélyt.

Sem maguk a kedvezményezettek, sem a segélyt folyósító német kormány nem tartja etikátlannak ezt a támogatási formát, szemben a keresztény magyar kormánnyal, amely cinikus módon munkakeresési járulékot oszt egy olyan időszakban, amelyet pont a munkahelyek átmeneti extrém hiánya jellemez.

A magyar kormány nemcsak szűkmarkú a polgáraival, de egyenesen gúnyt űz belőlük, amikor munkakeresésre biztatja őket, munkakeresési járulékot ad nekik három hónapra, miközben Európa országai szinte kivétel nélkül mélyen az államkasszába nyúlva siettek a segítségére azoknak, akik nem önhibájukból, hanem a pandémia miatt vesztették el a megélhetési forrásukat.

Orbán Viktor a homoksivatagba küldi a honfitársait fát gyűjteni, hogy a lehetetlent megpróbálva maguk segítsenek magukon, és csak nagyon kis teret enged az államtól ilyenkor elvárható gondoskodásnak.

A magyar kormány adós azok megsegítésével, akik munkavállalóként jelentős adóbefizetésekkel vannak az államkasszához szólítva, miközben a kiadási oldalon a focisták, Orbán családja, a volt kollégiumi szobatársak, Mészáros Lőrinc és az új magyar nemzeti nagytőke prominensei tömik az amúgy is tele zsebeiket.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s