Vasárnap a sajtószabadságra emlékezik a világ. Május 3-a a szabad sajtó napja immár 29 éve. Ez alatt az idő alatt Magyarország Európa egyik legkorlátozottabb sajtószabadságot nyújtó országává süllyedt. A negatív folyamat különösen az utóbbi 10 évben, Orbán Viktor uralkodásának második időszakában gyorsult fel.

Ma Magyarország a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet (Reporters Without Borders) éves felmérése alapján a sajtószabadság világrangsorában a szörnyen hangzó 89. helyen áll. Európában csak Bulgária van ennél lejjebb. A 2020-as listán csak két helyet rontottunk 2019-hez képest, de akkor 14 helyet esett vissza az ország. A mélyrepülés alig egy évvel a Fidesz hatalomra jutása után, 2011-ben kezdődött meg.

2009-ben Magyarország a kelet-európai régióban a sajtószabadság ranglistán az első helyen állt. Innen sikerült letornázni magunkat 2017-re a régió 10. helyére. Akkor még Horvátország és Bulgária elé. Mára a régióban az előkelő utolsó előtti helyen lapulunk.

Máshol is gondok vannak, amelyekre a sajtómunkások különösen érzékenyek ma, a világméretű koronavírus-járvány idején. Akkor, amikor rendkívül nagy szükség lenne a nyílt, őszinte, tárgyszerű, gyors és pontos tájékoztatásra.

Ausztria például most zuhant a 12. helyről a 18. helyre. Itt elsősorban a sajtótámogatások rendszerével elégedetlenek az újságírók, és ugyancsak az információkhoz jutás nehezebbé válását bírálják. Az osztrák újságírók a sajtószabadság előesetéjén az orbáni Magyarország sajtóviszonyaival riogatják az osztrák polgárokat.

Az utóbbi időben a szomszéd országban is megszaporodtak az esetek, amikor egyes – a kormánnyal szemben kritikus – médiákat nem hívnak meg fontos sajtótájékoztatókra. Komoly bírálat érte az új osztrák néppárti-zöld kormányt, amiért a járvány idejére kizárta sajtóértekezleteiről a külföldi tudósítókat. A sajtószakszervezet a kollektív szerződések terén is szeretne előrelépni, olyan valamiben, amely Magyarországon az Orbán-kormány működési ideje alatt nyomtalanul eltűnt.

Természetesen Sebastian Kurz osztrák kormányfő a sajtószabadság napja előestéjén nem feledkezett meg arról, hogy ígéretet tegyen a sajtószabadság védelmére, amelyet a polgári demokrácia alapkövének nevezett. Kilátásba helyzete, hogy a közszolgálati média és a független média működésének támogatásában hamarosan pozitív változásokat fog a kormány kezdeményezni.

Magyarországon a 89. helyhez a sajtószabadság napján nem járul kormányreakció, arról sem tudni, hogy bármely kormányszerv megemlékezett volna róla, vagy bármi jót is ígért volna a sajtó munkásainak ebből az alkalomból, főleg nem a független magyar sajtó maroknyi képviselőjének. Így nem marad más, mint hogy mi magunk sirassuk el saját magunkat, önkezünkkel helyezzük a kegyelet virágait a szabad magyar sajtó sírjának friss halmára.

Nincs tehát mit ünnepelni, és reménykedni sincs okunk semmiben. A legnagyobb tragédia az, hogy a magyar társadalom szinte zokszó nélkül vette tudomásul, hogyan került egy politikai opció irányítása alá a közmédia, és az úgynevezett kereskedelmi, piaci alapon működő független sajtót hogyan kebelezte be az Orbán csicskásaiból és oligarcháiból verbuválódott rablóbanda, hogyan szántották be és szórták be sóval a magyar médiahatárt 90 ezer négyzetkilométeren.

Mára picinyke sajtószabadság kizárólag a kibertérben maradt. Néhány professzionális média és sok kicsiny, a szabadság hangját életben tartó amatőr igazmondó erőfeszítése nyomán. Az ő munkájuk ad csak némi reményt arra, hogy azok, akik valamit meg szeretnének tudni a világ dolgairól, azok magyar nyelven is hozzáférhetnek, ha korlátozott mértékben is, korrekt információkhoz mindarról, ami a világban és a hazájukban történik.

Magyarországon, egy európai kultúrországban a közmédia orbáni kisajátítása, a független kiadókból álló sajtópiac felszámolása után, a 21. század elején példátlan helyzet alakult ki. Mivel a magyar társadalom tagjainak túlnyomó többsége az anyanyelvén kívül más nyelvet nem beszél, a saját nyelve zárványába zárva él kiszolgáltatottan. Annak a mosléknak a fogyasztására van szorítva, amivel a hatalom professzionális hazudozói etetik.

A szabad és független sajtó nélkül pont úgy nem létezik demokratikus ország, mint ahogy nem létezik demokrácia, szabad, azonos esélyeket adó, fair választások nélkül sem. Nem akkor van diktatúra, ha a másként gondolkodókat helikopterről dobálják a Balatonba, hanem akkor, ha az ország többségét megfosztják a szabad tájékozódás, a szabad választás, az önálló döntés és a vállalkozás szabadságától.

Akkor van diktatúra, amikor a piaci versenyt az állami szintű korrupciós elosztás váltja fel, amikor az ország lakosságának nagy része létbizonytalanságban, elenyésző hányada hivalkodó gazdagságban él. Amikor az érvényesül és gazdagodik rapid módon, aki az ország miniszterelnökének gyerekkori barátja, kollégiumi szobatársa, talpnyalója, vazallusa, kitartottja vagy családtagja.

Magyarországon ma a magyarul író magyar újságírók semmiben sem reménykedhetnek addig, amíg az orbáni rezsim hatalmon van. Az orbáni diktatúra két lábon áll: a lakosság ipari méretű és az egész országra kiterjedő félrevezetésén, amihez elengedhetetlen a sajtó korlátlan ellenőrzése; és a magyar nemzeti vagyon alattomos magánosításán, ami megteremti a rezsim vezetői számára a hatalom megtartásához szükséges anyagi bázist.

Magyarországon lesz még sajtószabadság. De akkor már nem Orbán Viktor lesz a magyar kormányfő, és ha nem érkezik meg érte Moszkvából időben a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe, az An-225 Mrija, hogy elmenekítse az országból a pereputtyával együtt, akkor bölcsességeit már nem a magyar rádióban hallgathatjuk péntekenként, és ha valaki valódi interjút akar majd készíteni vele, akkor ahhoz Szegedre kell utazni, és látogatási engedélyt kell kérvényezni a Csillag börtönbe.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s