A német sajtó megfújta a riadókürtöket, miután kiderült, hogy a múlt héten lényegesen kevesebb koronavírus-tesztet végeztek el az országban, mint hetekkel korábban. Ez pontosan 323.449 tesztet jelent, szemben az egy hónappal ez előtti 400 ezerrel. A járvány ideje alatt összesen 2,5 millió tesztet értékeltek a laboratóriumok, szemben a magyarországi mintegy 50 ezerrel.

A visszaesés annál is inkább érthetetlen, mivel a kormány és a szövetségi tartományok a járványügyi megszorítások enyhítésére készülnek a német gazdaság beindítása érdekében. Mindenki – a kormány is – egyetért azzal, hogy ebben a helyzetben a lehető legtöbb tesztre van szükség.

A visszaesés azért is indokolatlannak tűnik, mert az országban heti 800 ezer, de akár egymillió teszt elvégzésére is rendelkezésre áll a laboratóriumi és minden egyéb kapacitás. A szakemberek szerint aligha nem arról lehet szó, hogy a számos bezárt magán- és háziorvosi kapacitás miatt a korábbinál kisebb számban írnak elő teszteket.

A kormány most annak lehetőségét vizsgálja, hogyan lehetne erősebben támogatni a tesztelést, illetve arra készül, hogy kötelezővé teszi a már gyógyult koronavírus-betegek tesztjeinek bejelentését is, továbbá ezek anyagi támogatását is tervezik megnövelni. Jelenleg a teszt költségét, ami mintegy 150 euró tesztenként, azaz mintegy 50 ezer forint, az egészségpénztár állja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s