A német katolikus egyházat „társfelelősség” terheli a II. Világháborúért – állapítottak meg egy tanulmány, amelyet a Német Katolikus Püspöki Konferencia ismertetett szerdán és készül nyilvánosságra hozni a II. Világháború 1945. május 8-i befejeztének 75. évfordulója alkalmából.

„A nemzeti szocializmustól (a nácizmustól) való minden belső elhatárolódás és helyenként a vele szemben tanúsított nyílt ellenállás elismerése mellett, a német katolikus egyház a háborús társadalom alkotó eleme volt” – fogalmazott a tanulmány bemutatása alkalmából Heiner Wilmer püspök, a Német Justitia et Pax Bizottság ( Deutschen Kommission Justitia et Pax) elnöke.

Wilmer kulcsmondatként idézte a tanulmányból, hogy „mivel a német katolikus püspökök nem álltak ki egy határozott „nemmel” a háború ellen, hanem a többségük a túlélés stratégiáját erősítette, ezzel társfelelősséggel tartoznak a háborúért.” Számos „vitathatatlan történelmi tény” bizonyítja, hogy a „püspökök akkori hozzáállása” a hatalommal való „összefonódás képét mutatja”.

Előttem ismeretlen ezidáig egy ehhez hasonló állásfoglalás a magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről, de ez nem áll ellentmondásban az orbáni rendszer, a jelenlegi magyar állami történelmi felfogással, amely a II. Világháborúért felelős magyar vezetők rehabilitálásával múlatja a 21. században a drága időnket.

Az pedig a vak számára is világos, hogy a magyar katolikus egyház – nem egyedül a történelminek nevezett magyarországi egyházak közül, de a leginkább – ma is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy az orbáni diktatúra majdani bukásának 75. évfordulóján ugyancsak nyíltan nézhessen szembe a bűnös múltjával, azzal miként szolgálta ki a hazáját, a népét eláruló és aljas módon megrövidítő Orbán-rezsimet, hogyan vált annak szerves részévé és egyik fő haszonélvezőjévé.

Ma a felületes szemlélőben is az a kép alakul ki, hogy a magyar és a német katolikus püspökök nem egy ugyanazon istenben hisznek, nem ugyanannak a Krisztusnak a tanait követik, amely a kezükben tartott bibliában le van írva. A magyar katolikus egyház vezetése ma épp oly fényévnyi távolságra van Nyugat-Európa azonos vallást követő egyházi vezetőitől, mint amennyire a jelenlegi magyar politikai kurzus a nyugat-európapi demokratikus normáktól.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s