Egy friss tanulmány szerint drámaian, mintegy 20 százalékkal többen fognak meghalni rákban az Egyesült Királyságban a következő 12 hónapban, mint korábban ugyanannyi idő alatt. Az ok: a koronavírus-járvány miatt leterhelt egészségügy.

A most közzétett felmérés szerint a háziorvosok 76 százalékkal kevesebb sürgősségi diagnózist kérnek rákgyanú miatt mint korábban és egészen döbbenetesen, mert 60 százalékkal esett a kemoterápiában részesülők száma is. A háziorvosoknak nincs idejük a nem vírusos fertőzéssel hozzájuk fordulókkal foglalkozni.

A szigetországban évente mintegy 31 ezer ember halálát okozza a rák, ez most 6300-zal több lehet. Azzal is számolnak, hogy a szám, a már felismert betegek elégtelen ellátása miatt akár 18 ezerrel is emelkedhet egy év alatt.

Németországban a helyzet nem ilyen drámai, de a rákspecialisták itt is arról panaszkodnak, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakran ütköznek szűk kapacitásokba, illetve, hogy a betegek a COVID-19 vírustól való félelmükben maguk kérik a kezeléseik elhalasztását.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a rákbetegek esetében az idő nagyon fontos tényező, ezért nem lehet belenyugodni abba, hogy hosszabb időintervallumban ne a megfelelő időben történjenek meg a szükséges beavatkozások.

A magyar kórházakat kiürítő kormány viszont azzal nyugtatgatja az elkeseredett embereket, akik nem képesek otthon a hazaküldött betegeiket ellátni, hogy a kórházak elhagyására kényszerített páciensek esetében mindig orvosszakmai döntés született, jelentsen is ez akármit.

Mindeközben a valós probléma beismerése és orvoslása helyett, arról folyik számháború, hogy a kórházi ágyak hány százalékát kellett felszabadítani, mégpedig a nélkül, hogy bárki is korrekt összesített és hihető adatokat tenne közzé a valós helyzetről.

A legutóbbi bejelentések szerint a bent fekvő betegek „alig” 5 százalékát kellett hazaküldeni (Rétvári Bence) korábban Müller Cecília 15 százalékról beszélt. Az 5 százalék mintegy 2100 beteget, a 15 százalék 6300 beteget jelent.

Azt feltételezve, hogy korrektek a kormányzat számai, amelyek szerint mintegy 66 ezer kórházai ágy foglaltsága 70 százalékos, az elérendő cél az ágyak felének felszabadítása, akkor a haza küldendő betegek száma a bent fekvő betegek számának nem a 15, hanem a 29 százaléka.

a 66 ezer magyar kórháza ágy 70 százaléka foglalt = 46 200 ágy;

a 66 ezer ágy kiürítendő 50 százaléka = 33 ezer ágy

az üresen álló 30 százaléknyi ágy = 19 800 ágy

a 33 ezer igény és a 19 800 üres ágy közötti különbség = 13 200 ágy, ennyi beteget kell felállítani

A 13 200 hazaküldendő beteg a bent fekvő 46 200 betegnek nem 15, hanem 29%-a. Ez kis híján a duplája annak, amit Cecília kiszámolt. És több mint ötszöröse annak, amiről Rétvári beszélt.

A matematika egzakt dolog, a számok nem hazudnak. Annyit soha nem mint a Fidesz vezető politikusai nap min nap.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s