Az elkorcsosodott és keresztény gyökereit felejtő német kereszténydemokraták, kereszényszocialisták és szociáldemokraták közös nagykoalíciója által vezetett Németország kormánya teljesen úgy viselkedik, mintha az ország munkavállalóinak érdekeit is képviselné, miközben nem téveszti szem elől a nagytőke és a nagyipar, valamnint a kis- és középvállalkozók igényeit sem.

A német kormány ma elfogadta és a parlament elé terjeszti a törvényjavaslatot, amely az év 4. és a 7. hónapjától lépcsőzetesen (a kényszer munkavégzési szünet tartamának függvényében) a munkavállalók kiesett bérének 80 százalékára, gyerekes családoknál 87 százalékára emeli az állami támogatást. (Rövidített munkának tekintik azt is, ha a munkavállaló hetente egy órát sem dolgozik.)

Márciusban és áprilisban a rövidített munkaidőben dolgozók és támogatásban részesülők száma Németországban elérte az 1,5 milliót. Ez annyi, mint a 2009-es nemzetközi pénzügyi válság mélypontján volt.

Az idős és szociális gondozásban dolgozók a koronavírus-járvány miatti nagyobb terhelés elismeréséül egyszeri, minden adótól és járuléktól mentes 1500 eurós juttatásban részesülnek – jelentette be ma a német egészségügyi minisztérium. Ez magyar forintokban több mint 530 ezer forintot jelent minden dolgozó részére.

Azok a munkavállalók, akik csak részmunkaidőben, de munkaidejük legalább egy negyedében végeznek szociális gondozói munkát 1000 eurót, az e téren foglalkoztatott diákok 900 eurót, az idős otthonok és szociális gondozók minden alkalmazottja egyszer 500 eurót kap. A juttatást a gondozási alapból, a tartományok költségvetéséből és a munkaadók hozzájárulásából finanszírozzák.

A német kulturális minisztérium ma ismertetett javaslatára a német kormány úgy döntött, hogy a tartományok által támogatott kulturális intézményekben foglalkoztatott előadóművészek a koronavírus-járvány következtében betiltott rendezvények miatt jövedelemkiegészítési támogatást kapnak. Ennek mértéke 1000 eurós fellépési honorárium nagyságig a honorárium 60 százaléka, illetve az ezt meghaladó rész 40 százaléka, de nem több 2500 eurónál.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s