Karácsonyra uszították Müller Cecíliát

A járvány kitörése óta lassan nincs olyan hét, amikor a kormány ne követne el merényletkísérletet az önkormányzatok és az önkormányzatiság ellen.” Mondta Budapest főpolgármestere a napokban. Az állítás több sebből vérzik. Az első: a kormány nem merényletkísérleteket, hanem merényleteket követ el.

Nehezen nevezhető kísérletnek az iskolák, a kórházak elvétele, a gépkocsiadó központosítása, a parkolási díjak eltörlése vagy a legutóbbit, a gödi önkormányzat bevételei egyharmadának lenyúlását. Az ellenzéki főpolgármesternek sok sikert kívánva arra kérném, alaposabban gondolja át, mit minek minősít.

Az általa említett kormányzati lépések jobban megvizsgálva kiderül, hogy azok még csak nem is merényletek, hanem egy jól átgondolt folyamat soros lépései. Valamennyi szervesen illeszkedik Orbán társadalmi modelljébe, amiben nincs helye az önkormányzatiságnak, amelyet egyébként mára már gyakorlatilag meg is szüntetett.

2020 áprilisában arról beszélni, hogy a magyar önkormányzatiság elleni orbáni hadviselés a koronavírus-járvánnyal egy időben és „merényletkísérletekkel” valósulna meg, nem csak tévedés, de félrevezető is. Ha ez igaz lenne, akár úgy is értelmezhetnénk, hogy a vírusjárványra hivatkozó felhatalmazási törvénnyel él vissza Orbán. Ennél többről van szó.

Én úgy látom, hogy Orbán Viktor addig nem fog leállni, akár ilyen, akár olyan felhatalmazásra hivatkozva, amíg teljesen meg nem szünteti a magyar önkormányzatiság még megmaradt kicsinyke jogköreit is, amivel az ellenzéki ellenállás újabb bástyáját dönti le, még egy lépést téve az ország maradéktalanul központosított, de jure egy személyes irányítása felé, mert ez de facto már meg is valósult.

Ma sem látunk mást – szemben Karácsony Gergely főpolgármesterrel – mint az önkormányzatiság teljes megszüntetését célzó intézkedések sorozatát. Arra is figyelmeztetném a főpolgármester urat, hogy legyen is bármi az igazság a Pesti úti idősek otthona körül, a téma napirenden tartása az ő személyes politikai megsemmisítését készíti elő.

Remélem Karácsony Gergely sem gondolja komolyan, hogy a magyar állami fake-news gyárakban nem lesz kapacitás az ő lejáratására, azok után, hogy az említett Göbbels-művek képes volt lenácizni saját európai pártcsaládja elnökét, a lengyel Donlad Tuskot. Miért bánnának Habony propaganda-keretlegényei finomabban a főváros ellenzéki főpolgármesterével?

Karácsony Gergellyel a kormányoldal egy cseppet sem akar együttműködni, Orbán Viktor nem akar egyetlen önállóan gondolkodó és dönteni kész önkormányzatot sem látni Magyarországon. Az országot egyedül, saját kénye-kedve szerint akarja irányítani és tulajdonképpen már ma is ezt teszi.

Karácsonynak észre kellene venni, hogy egy olyan játszmában kiállt csalást, ahol nem is osztottak neki kártyát. Karácsonynak Orbánnal nem együttműködni, nem tárgyalni és nem érvelnie kell a saját igaza mellett, hanem bele kell állnia a konfliktusokba és a választói támogatással mindent el kell követnie, a rezsim megdöntéséért. Minden egyéb törekvés, célkitűzés teljesen hiába való és kudarcra van ítélve.

Karácsony Gergely ma a legnagyobb politikai legitimitással rendelkező, a legtöbb egyéni szavazattal megválasztott politikus. Orbán évtizedek óta nem indult egyéni választókerületben, soha magát nem merte megmérettetni, mindig az országos listáról kerül a parlamentbe. A 2018-as országgyűlési választáson senki nem volt, aki csak megközelítőleg annyi szavazattal jutott volna a mandátumához, mint amennyivel Karácsonyt főpolgármesterré választották.

Karácsonyt az említett nagy fokú bizalom és választói támogatás többre kötelezi a mai politikai helyzetben, mint a székesfőváros zökkenőmentes üzemeltetése, amit egyébként csak Orbán támogatásával tudna megvalósítani. Orbán támogatását azonban soha nem fogja ehhez megkapni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s