Az ominózus bejegyzés

Orbán Viktor kedvenc osztrák pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két tagja vesztette el a tagsági könyvét egy tojásos nokedlit fejes salátával ábrázoló kép miatt, ami alá egyikük (egy burgenlandi rendőr) csak annyit írt, hogy „A mai ebéd, tojásos nokedli fejes salátával”. A másikuk ezt azzal egészítette ki, hogy a képről hiányzik a „Szőke”.

Mindez április 20-án, Adolf Hitler születésnapján került fel a fészre. A tojásos nokedli fejes salátával a Führer kedvenc étke volt, a képről hiányzó „Szőke” pedig a kutyájának a neve. Az osztrák rendőrség még nem zárta le a nyomozást, de az FPÖ máris jelezte, mindkét érintett visszaadja a párttagsági könyvét. A rendőrt nyugdíjazták.

Az erősen szélsőjobboldali és a neonáci csoportokkal élénk kapcsolatot tartó FPÖ, nem olyan régen még hatalmon volt az Osztrák Néppárt, a jelenlegi kancellár Sebastian Kurz pártjának az Osztrák Néppártnak (ÖFP) koalíciós partnereként. A párt elnöke Heinz-Christian Strache az említett koalíciós kormány belügyminisztere (2017 decembere és 2019 májusa között) és Orbán Viktor kebelbarátja volt.

Orbán Európa szélsőjobbra tolásáról álmodott

A magyar kormányfő még az európai parlamenti választások előtt legjobb barátjaként kezelte a szabadságpárti politikust, arról nyilatkozva, hogy ha Ausztriában bevált a néppárti-szélsőjobb koalíció, akkor miért ne válna be ugyanez Európa vezetésében, a parlamenti arányok módosulásával.

Ez – többek között – annyit jelentett, hogy Orbán nemcsak saját pártcsaládja, az Európa Néppárt ellen kampányolt, de nagyon világosan jelezte, hogy saját pártját az európai szélsőjobboldali, a neonáci és újfasiszta pártok közé pozicionálja. Salvini és Strache közelebb áll hozzá, mint saját néppárti pártcsaládja.

Salvini is bukott még mielőtt összefoghatott volna Orbánnal

Orbán és Strache, valamint a 2019-ben még ugyancsak kormányon lévő olasz szélsőjobboldali Matteo Salvini (Liga) minden lehetséges alkalmat megragadott arra, hogy egymást a mennybe dicsérjék, és mindhárman nagy szabású, határokon átnyúló olasz-osztrák-magyar szélsőjobboldali együttműködésről, az ilyen pártok európai parlament választási előretöréséről álmodoztak.

Csalódniuk kellett, mert Európát változatlanul szocialista-néppárti koalíció irányítja, és a szélsőjobb a várakozások alatt szerepelt. Salvini 2019 augusztusában maga mondta fel a koalíciót nagy győzelem reményében egy előrehozott választáson, de választások helyett őt és a pártját kihagyva új koalíció alakított kormányt Olaszországban.

Strache az úgynevezett Ibiza-botrányba bukott bele alig egy éve. Magát orosz oligarcha feleségének kiadó nőnek a Szabadság Pártnak nyújtandó anyagi támogatás fejében ígéreteket tett lukratív állami megrendelésekre, illetve az italozással egybekötött partiról készült felvételen elhangzott az is, hogy szívesen szerezne pártja olyan befolyást az osztrák sajtóban, mint Orbán Viktor a magyarban.

A Hitler születésnapját ünneplő burgenlandi rendőr ürügyén arra szeretnék emlékeztetni, hogy Orbán Viktor bűnlajstroma elég hosszú ahhoz, hogy ne korlátozzuk a bírálatát arra, amit most a koronavírus-járvány kapcsán tesz, még akkor sem, ha ez önmagában is elég lenne egy szabad, demokratikus országban, hogy a kormányfőnek vennie kelljen a kalapját.

Vagyis Orbán megítélésében nem az játssza a döntő szerepet, hogyan kezeli vagy kezeli el a COVID-19 vírus okozta helyzetet, hanem az elmúlt 10 éves teljesítménye, a demokrácia leépítése, Magyarország nemzetközi kapcsolatainak tönkretétele, a szövetségeseink elárulása, és ezzel összefüggésben a Magyarországról kialakult rendkívül negatív nyugat-európai kép létrejötte, amelyet csak fokoz a Moszkvával, Ankarával és társaikkal ápolt kivételes kapcsolat.

Nyilván látványosabb és közvetlenebbül érzékelhető lesz a járvány kezelésének színvonala a magyar lakosság számára, mint az évek alatt leépített demokrácia mai siralmas helyzete, illetve az EU és annak vezetése, a nyugati nagyhatalmak ellen folytatott idióta kampány kontraproduktív jellege.

A következő évek mégis fontosabbak lehetnek, mert az eddig csak kitalált ellenségek ellen vívott és győztesnek hazudott harcokat most igazi válsághelyzet megkövetelte kormányzás fogja minősíteni. Ez akár katalizátorként is működhet az idáig akadálytalan térnyerés jellemezte orbáni autokrata-diktatórikus törekvések elleni társadalmi ellenállás megszerveződése számára. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s