Ágyrajárók!

Müller Cecília országos tisztifőorvos simán megbukna a idei koronavírusos érettségin. A nem éppen szabatos fogalmazásáról közismert Cecíliának komoly gondjai vannak a sima százalékszámítással. Nem állítom, hogy a sok millió gyenge magyar matekos között nagy számban fordulnának elő orvosok, de Müller Cecília országos tisztifőorvos sajnálatos módon közöttük van.

Müller Cecília a Mancs őrjárat, vagy más nevén az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján a következőt találta mondani: a 66 ezer magyarországi kórházi ágy mintegy 65-70 százaléka foglalt csak (ahol betegek fekszenek). Tehát, ha az ágyak 50 százalékát csak a koronavírus-betegeknek szabadítják fel, akkor – Cecília szerint – a most statisztikailag bent fekvő betegeknek csak a 15 százalékát kell valójában megmozgatni.

Nos akkor nézzük az inkább általános iskolai, mint középiskolai matekot! Részletesen, hogy azok is jól megértsék, akik – Cecíliához hasonlóan – gyengék voltak ebből a tantárgyból. Tehát:

a 66 ezer magyar kórháza ágy 70 százaléka foglalt = 46 200 ágy;

a 66 ezer ágy kiürítendő 50 százaléka = 33 ezer ágy

az üresen álló 30 százaléknyi ágy = 19 800 ágy

a 33 ezer igény és a 19 800 üres ágy közötti különbség = 13 200 ágy, ennyi beteget kell felállítani

Hogyan számoljuk ki, hány százaléka 13 200 beteg a 46 200 betegnek? El kell osztani 13 200-at, 46 200-al, és azt meg kell szorozni százzal. Vagyis az osztás eredménye: 0,2857142857142857 ez szorozva 100-al és kerekítve = 29% Ez kis híján a duplája annak, amit Cecília kiszámolt.

Csakhogy a helyzet ennél is durvább, mivel az 50 százalékos ágyfelszabadítás csak az első ütem. Ezt egy második ütem követi, amelyben az ágyak hatvan százalékát kell szabaddá tenni. Ez viszont már a 39 600 ágy. Ez az alacsonyabb, 65 százalékos (42 900 ágy) kórházi ágyfoglaltság esetén is ( a 29 százalékos hazaküldést helyett már – írd és mond – 54 %-os lesz, vagyis minden második betegnek haza kell mennie. Ez elképesztő!

Erről a második ütemről Müller Cecília nem is beszélt csütörtökön. Maradjunk hát csak az általa említett 50 százalékos ágyfoglalásnál. Ebben az enyhébb esetben a 13 200 kiürítendő ágy, a foglalt kórházi ágyak és a rajtuk fekvő 46 200 betegek számának – kedves Cecília – nem 15 százaléka, hanem a 29 %-a.

Ez egészen pontosan annyit jelent, hogy kis híján minden harmadik kórházban fekvő beteget haza kell küldeni már most, az első szakaszban. Cecília meséje arról, hogy van, akit csak át kell helyezni egy másik intézménybe, matematikailag értelmezhetetlen, mert akkor a másik intézményben lesz eggyel kevesebb hely, vagyis az összes 66 ezer ágy foglaltságán semmi nem változtat, ha egy beteget egy kórházi ágyból egy másik kórházi ágyba fektetnek.

Az már egészen – szerintem világméretekben is figyelemre méltó – szép eredmény lesz, ha a magyar kórházban fekvő, majd minden harmadik, főleg minden második magyar beteget úgy haza lehet küldeni, hogy a döntés – ahogy Cecília fogalmaz – kizárólag orvosszakmai kérdés lehet. A minden második beteg tervezett kicsekkolása a kórházból be fog kerülni a Guinnesss Rokordok Könyvébe, és szerintem méltán pályázhat a világjárvány idején elkövetett népirtás minősítésre is.

Arról nem is beszélve, hogy az operatív törzs, vagyis Orbán Viktor már mielőtt az orvosok orvosszakmai döntéseket hoztak volna, pontosan tudta, hogy az mi lesz, vagyis, hogy akár a betegek felét nyugodtak haza lehet küldeni a magyar kórházakból. Ez viszont már egyenesen zseniális.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s