A Mancs őrjárat

Míg Magyarországon változatlanul folyik a szószarás arról, kell-e, mikor és mennyi koronavírus-teszt, addig más országokban, például Németországban tesztelnek. A hivatalos múltheti adatok szerint a járóbeteg ellátásban egy hét alatt 100 ezer tesztet végeztek el, míg a klinikákon tovább 200 ezret. Ez összesen heti 300 ezer teszt a 83 millió lakosú országban.

Magyarországon eddig összesen alig több mint 30 ezer tesztet végeztek el, nem hetente, hanem a járvány kitörése óta eltelt egy hónap alatt. Vagyis átlag heti 7500 tesztet. A németországi tesztek száma a magyarországi tesztek számának a 40 szerese hetente. Ha figyelembe vesszük, hogy Németország lakossága a magyar lakosság 9 szerese, akkor a németországi tesztek száma a lakosság arányában a magyarországi több mint négyszerese.

Németországban 134 ezer fertőzöttről tudnak. Közülük a csütörtökig 3837 személy vesztette életét. Ez 2,8 százalékos halálozási arány. Magyarországon csütörtökig bezárólag 1652 igazolt fertőzöttről és 142 halottról tudtunk. Ez 8,5 százalékos halálozási arány. Ami azt jelenti, hogy ha 134 ezer fertőzött lett volna Magyarországon a 8,5 százalékos halálozási rátával, akkor a németországi 3837 halottal szemben, nekünk 11 390 halottunk volna.

A magyarországi koronavírus-halottak számával kapcsolatban érdemes emlékeztetni, hogy a kórboncolás a vészhelyzet idején rendeletileg szünetel Magyarországon. A veszélyhelyzet alatt csak rendkívüli halál esetén lehet kérni boncolást, de csak hatóságit. Ehhez viszont értesíteni kell a rendőrséget, amelynek egyet kell érteni ezzel a kéréssel. Vagyis kérdéses, hogy Müller Cecília honnan veszi az adatait arról, hogy nálunk minden koronavírus-halott valamilyen alapbetegsége következtében veszti életét.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s