Magyarország tömeges elszegényedés és társadalmi robbanás előtt áll.

A magyar katolikus egyház szinte havonta kap valamilyen nagylelkű, több százmilliós ajándékot a magyar államtól, a kormányzó pártoktól, a parlamenti többségtől, egy szóval Orbán Viktortól. Mégpedig akkor, amikor az országban milliók éheznek, nyomorognak, most a koronavírus-járvány idején százezrek megélhetése van veszélyben, mert elvesztették a munkájukat. A kórházak eszközökért, gyógyszerekért, az orvosok védőfelszerelésért házalnak, százezrek élete forog kockán.

Mindeközben Magyarországra ki van téve a tábla: „A koronavírus-járvány ideje alatt az ország kirablása, az új magyar nemzeti nagytőke zsebeinek tömése, az egyház perverz kényeztetése zavartalanul folyik”. Hogy mégis miért pont az egyházakat vonom kérdőre, annak oka az, hogy míg az államot kezükben tartó bűnözők, a magukat nemzeti nagytőkének nevező kis kaliberek, adó-csalók és állami megrendelések lenyúlói, csak azt teszik, amit el lehet a bűnözőktől, adócsalóktól és korruptaktól várni.

Szemben a politikusokkal, az egyház(ak) csalódást okoznak, mert az ő küldetésük nem az kellene legyen, hogy a saját zsebüket tömjék a nagy nemzeti korruptakkal versenyezve, hanem, hogy szót emeljenek, sőt tegyenek is valamit a szegényekért, a társadalom lemaradó rétegeiért. Mi lenne a minimum, amit az egyháztól, mindenek előtt a katolikus egyháztól elvárna a magyar társadalom? A hívők és a nem hívők, a nem katolikusok egyformán. Semmi más, mint hogy a köz pénzét, a magyar adófizetőktől rekvirált milliárdokat ne saját magukra, ne az egyház, hanem az ország építésére fordítsák.

Senki nem kérdezi, sem tőlem, sem más ateistától, vagy más vallás hívőjétől, hogy akarja-e Erdő Péter bíboros egyházát újabb és újabb ingatlanokkal gazdagítani, szeretnénk-e, hogy az egyházi iskolák jobban felszereltek legyenek, mint az állami iskolák, mely utóbbiakat ugyancsak nem Orbán Viktor, hanem a mi pénzünkből finanszíroznak a kórházainkkal együtt alul, amelyekben már emberséges körülmények között meghalni sem lehet, nem hogy meggyógyulni.

Az egyház történelmi bűne, hogy aljas indokból, anyagi előnyszerzés céljából, bűnszövetkezetben, nagy értékre elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés résztettesévé aljasult, amikor az Orbán Rezsim oldalára, sőt szolgálatába állt, és az Orbán által kitett vályúnál képes röfögve lökdösődni Mészáros Lőrincekkel, Tiborcz Istvánokkal, Hernádikkal, Rogánokkal, Csányikkal és társaikkal a korpás moslékért.

Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók – tartja a magyar közmondás. De hát – bocsánati a rossz hasonlatért – az egyház nem a korpa közé, hanem a disznók közé keveredett. Írom ezt éppen húsvétkor, bár az év minden napján nyugodtan írhatnám, akár ezerszer is, úgy sem változna semmi.

Most, amikor majd a legnagyobb szükség lesz a társadalmi szolidaritásra, mert a koronavírus-járvány példátlan és világméretű gazdasági visszaesést és szociális válságot fog eredményezni, miért nem hallatszik az egyházak szava, és persze nem csak a katolikus egyházé? Mert én nem hallom.

Nem hallom, amint – például – kiállna a mellett, hogy az ország jómódban, vagy még inkább anyagi jólétben, vagy fogalmazzunk még pontosabban, milliárdokkal a zsebükben élő nemzeti nagytőkései járuljanak hozzá – a lehetőségeik arányában – a válság következményeinek enyhítéséhez? Mondjuk, az egyház mit tervez tenni a várható társadalmi földcsuszamlás által eltemetett emberekért? Már azon kívül, hogy imádkozni fog értük.

Csak súgva, halkan és azoknak mondom, akik azt hiszik, hogy minden egyház egyformán hülyének tetteti magát, lelketlen és farizeus, hogy a német evangélikus egyház éppen húsvétkor kért pénzt, több pénzt a nagy jövedelműektől. Nem jótékonyságot, odavetett, adóból levont, karitatív, imázsjavító, egyszeri kiadást, hanem nagyobb arányú adó hozzájárulást a köz bevételeihez. Ezt javasolja Heinrich Bedford-Strohm a német evangélikus egyházi tanács elnöke.

Az egyházi vezető azt akarja, hogy a jól élők a jövedelmük nagyobb hányadát fizessék be a költségvetésbe, mint a szerényebb keresetűek. Mindezt egy olyan országban, ahol a legkisebb adókulcs, a kis jövedelműek számára 14 százalék, a legmagasabb a nagyon sokat keresőknél 45 százalék. És ahol az állam egy huncut vassal nem támogat egyetlen egyházat sem, az egyházaikat a hívők tartják el, akik – tartományonként eltérő nagyságú – de úgy a jövedelemadójuk 8-9 százalékát egyházi adó formájában a saját egyházuknak fizetik, amit az adóhivatal szed-, vagy hajt be.

A magyar katolikus egyháznak és más egyházaknak egy szava sincs ahhoz, hogy Magyarországon nem progresszív, hanem egy kulcsos adózás van, vagyis mindenki a jövedelme 15 százalékát fizeti be adóba, akár havi 120 ezer forintot, akár 12 milliót keres. A 120 ezer forintos havi jövedelem 15 százaléka 18 ezer forint, ami akár azt is jelentheti, hogy a maradékból megfelelő lakhatásra, vagy BKV bérletre sem futja, míg a 12 milliós havi fizetéshúzónak a 15 százalék adóba befizetése után is jut bőven (10,2 millió forint) a havi megélhetésre.

A magyar szociális újraelosztás egyik alapbűne az egykulcsos személyi jövedelemadó. Egyetlen iparilag fejlett országban, főleg gazdag országban nem találunk ilyet. Érdekes és tanulságos, hol van a magyarral azonos egykulcsos adórendszer. 23 ilyen ország van, már amelyik egyáltalán ország közülük. Íme:

Abkhazia 10%

Artsakh 21%

Belarus 13%

Belize 25%

Bolivia 13%

Bosnia and Herzegovina 10%

Bulgaria 10%

East Timor 10%

Estonia 20%

Georgia 20%

Greenland 36 to 44% (depending on the municipality)

Guernsey] 20%

Hungary 15%

Jersey 20%

Kazakhstan 10%

Kyrgyzistan 10%

Madagascar 20%

Mongolia 10%

Romania 10%

Russia 13%

Seychelles 15%

South Ossetia 12%

Transnistria 10%

Turkmenistan 10%

Tanulságos és sokat mondó, hogy a 23-ből 14 ország volt szovjet tagköztársaság, vagy a szocialista tábor egykori tagja. A többiek is olyan nagy ágyúk, mint például Kelet-Timor, a Seychelle-szigetek, Madagaszkár, Guernsey vagy éppen Bolívia. Ezek között az országok között feszít Magyarország a maga 15 százalékos, egy kulcsos személyi jövedelemadójával.

Miért érdekes ez éppen most? A koronajárvány idején? Csak azért, mert a járványnak egyszer, ha nem is gyorsan, de mégis vége lesz. Magyarország óriási veszteségeket fog elkönyvelni. Szinte újjá kell építeni az országot. Ebben támaszkodhatunk Európára, az EU-ra, de senki másra. A magyar milliárdosokra – a jelen állás szerint – egy mákszemet sem. Feltéve, hogy a válság után is marad a beteg egykulcsos adórendszer.

Már most lépni kellene. Hozzá kellene látni egy igazságosabb, korszerűbb, az arányos teherviselés és felelősségvállalás irányába mutató adórendszer kidolgozásához. Persze nem csak a milliárdosokat, de az átlagnál jobban keresőket is arányosan a kasszához kellene szólítani.

És persze fel kellene nagyon gyorsan hagyni az egyházak elvtelen és politikai tőkekovácsolást szolgáló, mértéktelen pénzügyi támogatásával, a sportoknak, a sportolóknak a társadalom fölé emelésével és kiemelt jutalmazásával (közpénzek az fociakadémiákra, a focira, a látványsportra, a stadionokra, értelmetlen presztízs világversenyek finanszírozására).

Meg kellene szüntetni az állami-, a bűnüldözés által tolerált, nagyüzemi korrupciót, a közpénzek tömeges magánosítását, a klientúra és vazallusi rendszer eltartását és hizlalását közpénzekből. A nemzeti színű pántlikás pénzek számolatlan külföldre áramoltatását, határon túli magyarság támogatásának örve alatt és egyéb ismeretlen okból.

Az imára kulcsot kéz, és nem csak az egyházi, mert az ájtatos, dolgos politikusi kezek is, egyre többször és egyre arcátlanabbul nyúlnak az adófizetők zsebébe és nem üt rájuk a Polt Péter és társai által eltérített igazságszolgáltatás. Egyre nagyobb lesz a szakadék a közpénzek vályújából habzsolók életszínvonala, életformája, anyagi, társadalmi, szociális, egészségügyi lehetőségei és a tömegek életminősége között.

A dúsgazdag kisebbség és a szegény tömegek közötti társadalmi feszültség – inkább előbb, mint később – társadalmi robbanást fog előidézni. Az ehhez vezető út egyik fontos állomása lesz a 2020-as koronavírus-járvány. A COVID-19 nem csak emberéleteket követel, nem csak megrázza az egész országot, de az orbáni rendszer is végzetesen meggyengül tőle, ha egyáltalán túléli.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s