1975-óta létező szervezet, amelynek Magyarország az alapítása óta tagja

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtóügyekért felelős vezetője, Harlem Desir szerint „a rémhírterjesztés nem cenzúrával, hanem az információk szabad és plurális forrásaihoz való szabad hozzáféréssel” lehet hatékonyan megakadályozni. „Nem lehet a koronavírus-járványt arra felhasználni, hogy ilyen vagy olyan ürüggyel korlátozzák a sajtószabadságot és az újságírók tevékenységét.”

Harlem Desir szerint március közepétől áll a szervezet figyelmének fókuszában 10 ország, amelyek gyakorlata kifogásolható a sajtóval. Ezek a következők, ebben a sorrendben: Magyarország, Románia, Bosznia-Hercegovina és Azerbajdzsán. Az EBESZ tisztségviselője bírálta az ukrán kormányt is, amely ahelyett, hogy a koronavírus elleni fellépésre költene, jelentős összeggel akarja az állami médiát megerősíteni. Aggodalmának adott hangot, amiért Törökországban és Fehéroroszországban kritikus újságírókat vettek őrizetbe.

Ma már oda jutottunk, hogy semmi meglepőt nem találunk abban, hogy olyan autoriter irányítású országokkal együtt emlegetik Magyarországot, mint Oroszország, Fehéroroszország, Törökország vagy éppen Azerbajdzsán. Szinte nem is érzünk semmi szégyent már a miatt, hogy a 10 kifogásolt ország közül egyedül Magyarország tagjai az Európai Uniónak és mint ilyen a bírált gyakorlatával a teljes konszenzussal elfogadott és betartott európai normákat hágja át.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s