Erdő Péter teljesen egyetért Orbán Viktorral, teljesen mindegy, mit mond

Miután az egész világon már leálltak a labdarúgó bajnokságok, bezártak az angol pubok is, nem lenne olyan példa nélküli, ha a Vatikán idén – legalább két hónappal – elhalasztaná a feltámadást – vélekedik a WHO (Egészségügyi Világ Szervezet) szóvivője. A koronavírusra való tekintettel ugyanis a minden évben nagy tömegeket vonzó rendezvényt most üres lelátók előtt kell megtartani.

Ferenc pápa ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy megfelelő óvintézkedésekkel, a legalább másfél méter betartásával, szájmaszk és kesztyű viselésével semmivel sem veszélyesebb a szertartás szűk körben, mint máskor. Az egyébként is rozoga anyagi helyzetben lévő Vatikánt erősen megrázná, ha le kellene mondania az eseménnyel kapcsolatos bevételekről, mivel – vírus ide, vírus oda – Krisztus koporsóját sem őrzik ingyen.

Azzal viszont a pápa is egyetért, hogy körültekintően kell eljárni az ilyenkor sokfelé szokásos locsolkodással, mert az ördög – vagyis a vírus – nem alszik. Vagy csak hipós vízzel, vagy külön erre az alkalomra a Vatikán által Kínából rendelt fertőtlenítős szenteltvízzel szabad dolgozni. Egyébként az ilyenkor szokásos szent misék nem maradnak el, csak online fogják azokat megtartani, természetesen nem a templomokba sereglett emberek részévételével.

Akik felmennek a hálóra, azok a szentély menüpontra kattintva szentmisén „vehetnek részt” , a szószék menüpont alatt a napi evangéliumhoz kapcsolódó elmélkedéseket találják. A kápolna menüpont a rózsafüzért és a reggeli impulzusokat foglalja magába, a beszélgetősarokban telefonszámok lesznek, amelyeket felhívhatnak azok, akik tanácsra szorulnak. A pápa is osztja azt az általános véleményt, hogy a koronavírus-járvány elülte után a világ soha nem lesz már olyan, mint amilyennek a teremtő megalkotta.

A szent atya abban reménykedik, hogy az egymással házi karanténba zárt emberek a szokásosnál közelebb kerülnek egymáshoz lelkileg, és könnyebben találnak vissza az egyház kebelére, miután a tévéműsorok minden kritikán aluliak. Amit viszont az egyház tart műsoron, azok évszázadok alatt jól kipróbált és bevált show-k, szinte semmi nem vesztettek a népszerűségükből, annak ellenére sem, hogy minden évben ugyanazokat az ismétléseket adják, ugyanazokkal a főszereplőkkel és sztorival.

A magyar katolikus egyház eddig nem foglalt állást a feltámadás elhalasztásának kérdésben. Orbán Viktor döntésére várnak. A kormányfő szombat délután fogja rövid tévébeszédben bejelenteni, miként határozott az ügyben. Addig is minden a szokásos menetrend szerint zajlik majd.

Az Operatív Törzsben Müller Cecília be fog számolni arról, hányan kapták el a koronavírust, hányan haltak meg sajnos, de szerencsére mind öregek voltak, és természetesen az alapbetegségük vezetett a halálukhoz, viszont egyszer majd ők is fel fognak támadni. A tesztekről megtudjuk Cecíliától, hogy nem állítja meg a járványt, ezért csak, ha látszik az illetőn, hogy már elkapta a koronavírust, akkor tesztelnek, de akkor gyorsan.

Kiss Róbert alezredes számszerűen beszámol arról, “hány szankcionatív jellegű eljárást foganatosítottak”, „hány személlyel szemben alkalmaztak figyelmeztetést, hány fővel szemben alkalmaztak feljelentést.” „és mennyi feljelentést szabtak ki”; ismét felhívj a figyelmet arra, hogy „a magyar lakosság közül a fővárosi az, amelyik a magatartásszegések zömét elköveti.”

És egyébként elmondja, ha ez így folytatódik, akkor a koronavírus elleni harcunk eredményeként az európai élvonalba kerülünk és az EB döntőt mi játszhatjuk az olaszokkal. Bár Orbán Viktor még nem látja a fényt az alagút végén, azért izgalomra semmi ok, még csak péntek van, holnap pedig szombat lesz, utána meg vasárnap.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s