Hetek óta mást sem hallani Müller Cecília szájacskájából, mint azt, hogy a járványban elhunytakat nem is a koronavírus ölte meg, hanem az úgy nevezett alapbetegségükbe haltak bele. Ha így van akkor miért a koronavírus ellen harcolunk, miért nem az alapbetegségekre koncentrálunk?

Persze a dolgot úgy is fel lehet fogni, hogy azok halnak bele – elsősorban – a vírus okozta fertőzésbe, akik (pl. egy betegségük miatt) amúgy is gyenge szervezettel, immunrendszerrel veszik fel a harcot a COVID-19-el szemben.

Viszont megint nem értem, akkor miért a koronavírus elleni szérumot és a koronavírus-fertőzést felszámoló gyógyszert keresik a tudósok és nem azt, hogyan lehetne az emberek már ismert betegségeit gyógyítani?

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy eset ismert, amikor olyanok halnak bele a koronavírus-fertőzésbe, akiknél nem találtak alapbetegséget, vagyis – Müller Cecília értelmezését követve – egészségesen halnak meg.

Az is talányos, hogy – amennyiben a koronavírus áldozatai az alapbetegségükbe halnak bele – létezik-e egyáltalán koronavírus fertőzés okozta betegség.

Az ember elgondolkodik aztán azon, hogy, ha valakit szívlövés ér a harctéren és halálát leli, akkor vajon ez egy ócska ólomgolyó okozta haláleset-e vagy szívelégtelenségben halt bele, amihez – kétségtelen nem kis mértékben – járult hozzá egy lövedék, amely ezt-azt tönkre tett a szívében, ahogyan a vírus pusztít a tüdőben.

Végül az jut az eszembe, hogy az afrikai szavanna gnú csordáiban azok a növényevők élik túl az oroszlánok támadásait, amelyek időben észreveszik a közeledő veszélyt és futásnak erednek, mivel az oroszlán nem tudja kellő ideig tartani velük a tempót.

Kevesebb az esélye azoknak a gnúknak, amelyek későn reagálnak, túl közel engedve a ragadozót, de még nekik is van esélyük a menekülésre egy jól irányzott, szerencsés rúgással, vagy ökleléssel.

A gnúknál is az idősebb, gyengébb állatok válnak a ragadozók prédájává. Viszont ugyanez vonatkozik a fiatal gnúkra is, akik szintén könnyebb prédát jelentenek, mint az erejük teljében lévő társaik. Vagyis itt a párhuzam sántít a koronavírussal.

Mindebből szerintem valamennyien egy következtetést vonhatunk csak le: nem szabad elkapni a koronavírust, mert belehalunk más betegségeinkbe. Ne vigasztaljon senkit, hogy – legalábbis Müller Cecília szerint – a koronavírus nem halálos, mert az egyébként nem halálos alapbetegségek a vírus hatására – ha jól értem – hirtelen halálossá válnak, az ember abba hal bele, amibe – egyébként a vírus nélkül – nem, vagy csak évekkel később halna meg.

Megpróbálom összegezni: a koronavírus bárkit meg tud ölni, ha annak van olyan alapbetegsége, amit súlyosbítani tud, vagy az illetőnek gyenge az immunrendszere. Aki egészséges, mint a makk, vagyis nincs semmilyen alapbetegsége, az nem biztos, hogy nem hal bele a koronavírus-fertőzésbe, de ez statisztikailag ritkábban fordul elő. Vagyis mégiscsak van koronavírus-betegség, és mégiscsak érdemes a gyógyszert keresni rá, és mégiscsak jó lenne, ha védőoltást is lehetne kapni ellene.

Az egészet csak azért írtam, hogy hagyjuk már abba a ködösítést, hogy az elhunyt valamennyi ember mindegyikének volt alapbetegsége és abba halt bele, amikor nem csak ez a közös vonásuk volt, hanem még egy másik is, hogy tudniillik koronavírus-fertőzést kaptak. Maradjunk annál, hogy akit megfertőz a koronavírus és ez idő alatt a halálát leli, azért a vírus és nem a magas vérnyomása, vagy a cukorbaja a felelős.

Nem ámítsanak ilyesmivel, mert ez senkit sem vigasztal, sőt idegesítő, mivel csak jól meg kell bárkit vizsgálni, és úgy 30 év fölött valamilyen alapbetegsége szinte mindenkinek biztosan van. Ha nem lenne, akkor jól meg kell vizsgálni még egyszer, aztán még egyszer. Ahogy a vírussal tesszük, addig, amíg nem produkál pozitív eredményt.

Drága Cecília! Koronavírus-járvány van. Az emberek ebbe a járványba halnak bele, függetlenül attól milyen egyéb alapbetegségük van, vagy nincs. Ez akkor is igaz, ha nem mindenki hal bele a járványba. Ezt üzenem a magyar tisztifőorvos mellett minden egyéb betegségfilozófusnak, aki mást magyarázaton töri a fejét.

Nem a statisztikát kell szépíteni, nem a járvány exponenciális görbéjét kell laposra beszélni, hanem a járványt kell megállítani. A fertőzési lánc megszakításával, igazi aktív maszkokkal, amelyek nem engedik se ki, se be a vírust. Mielőbb gyógyszer és vakcina kell.

A rendőrség meg kergesse a rossz fiúkat, büntesse a gyorshajtókat, a katonaság gyakorlatozzon elhagyott terepeken, ha lehet vaktölténnyel, mert még meglövik egymást és belehalnak valamilyen alapbetegségükbe.

A politikusok meg fogják be a pofájukat a világ minden országában, mert kivétel nélkül későn reagáltak a veszélyre. A különbség csak annyi közöttük, ki mennyit késlekedett és mennyi hadovált arról, hogy milyen maszkot nem kell viselni a vírus ellen, és miért nem érdemes mindenkit tesztelni. Ezzel leplezve, hogy nincs elég maszk és kevés a teszt.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s