Az április 8-i Roma Világnap alkalmából a parlament elnöke arra emlékeztetett, hogy a roma és szinti kultúra a nemzeti identitás alkotó eleme. Az osztrák nemzeté, természetesen. A fenti szavak nem Kövér Lászlótól, a magyar országgyűlés elnökétől, hanem Wolfgang Sobotkától (Osztrák Néppárt Párt) az osztrák parlament elnökétől származnak.

Ugyancsak a roma világnap alkalmából szólalt meg Burgendland Tartomány nemzeti kisebbségért felelős politikusa, a szintén néppárti Patrik Fazekas, aki a 25 évvel ezelőtt Felsőőrön (Oberwald) történt tragikus eseményről is megemlékezett, amelyben egy csőbombával megöltek 4 roma származású fiatalembert. Az 1995-ben történt rasszista indíttatású merényletet a 2. Osztrák Köztársaság legsúlyosabb politikai bűncselekményeként tartják nyilván.

Még abban az évben, 1995-ben kapta meg az ausztriai roma közösség a 6. ausztriai nemzetiség státuszát, ami egy hosszan tartó társadalmi vitát zárt le és jelentősen stabilizálta a romák helyzetét. Bár azóta további előrelépés történt a nemzetiségek elismertségében és elfogadottságában, a roma közösség ma is gyakran találja magát diszkriminációval szemben.

Az osztrák Zöld párti Wolfgang Spitzmüller arra emlékeztetett a Roma Világnap alkalmából, hogy Burgenlandban él a legnagyobb roma közösség Ausztriában, amely az osztrák társadalom meghatározó részét alkotja. Ezért – különösen most, a koronavírus-járvány idején – kiemelt figyelmet kell szentelni a romák jogainak tiszteletben tartására. Főleg azok tükrében, ami Szlovákiában és Romániában történik, ahol hermetikusan lezárták a romák lakóhelyeit, teljesen kiszolgáltatva ezzel az ott élőket a járványnak.

Az, hogy Kövér László, mint az országgyűlés elnöke nem szólalt meg, a magyar parlament honlapján nyomát nem találni a Roma Világnapnak, nem hiszem, hogy bárkit is meglep. Mint ahogy ez, az sem írható a koronavírus-járvány számlájára, hogy teljes érdektelenség jellemző a roma világnappal kapcsolatban a Fidesz, a magyar kormány és az ellenzéki pártok honlapjain is. Főleg annak tükrében nem, hogy a szomszédos Ausztriában, ahol lényegesen több a fertőzött és nagyobb a járvány halálos áldozatainak száma találtak helyet és időt a megemlékezésre.

A magyar társadalom vezető politikai szervezetei és intézményei nem tartották fontosnak, hogy a Roma Világnap alkalmából akárcsak egy rövidke nyilatkozatban is megemlékezzenek a Magyarországon élő mintegy 900 ezer romáról. Vagyis a magyar lakosság mintegy 10 százalékát kitevő népcsoportról. Szemben Ausztriával, ahol az ország parlamentjének elnöke tartotta kötelességének az ott élő mintegy 50 ezer romához szólni.

Az is megbocsáthatatlan, hogy – miközben Ausztriában nem felejtenek utalni az 1995-ben romák ellen elkövetett, 4 halálos áldozatot követelő gyilkosságról, addig Magyarország felelős kormánya, de rajta kívül más sem képes akár csak néhány szót is ejteni a 2008-2009 között történt romgyilkossági sorozatról, amelyben 6 magyar állampolgár, magyarországi roma esett a rasszista gyűlölet áldozatául. Ez szégyenletes és politikailag, erkölcsileg mélyen elítélendő.

Ha nem jön a koronavírus-járvány, akkor talán éppen most lennénk nemzeti konzultáció lennénk tanúi arról, hogy nem kell fizetni a törvényellenes börtönviszonyok miatt kártérítési pert nyerteknek, főleg romáknak.

Nehogy má’ munka nélkül jussanak pénzhez, amikor – ahogy a magyar kormányfő fogalmazott – ő meg “keccsöl”. Szégyen, bár Európában nem példátlan ugyan, de elég ritka, ahogy magyar kormány, Orbán Viktorral az élén a romák elleni hecckampánnyal akar magának politikai tőkét kovácsolni a jelentős részt roma ellenes és folyamatosan a romák ellen hangolt magyar társadalomnál.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s