Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke egy új Marshall-segély szükségességét vetette fel Európa számára. A politikus a Welt am Sonntag című német lapban megjelent vasárnapi írásában arra emlékeztet, hogy az EU költségvetés a tagországok közötti különbségek szolidáris kiegyenlítésérét is szolgálja, és mint ilyet, azt a jelenlegi válság követelményeihez kell igazítani. Magyarul: meg kell emelni.

Az euró milliárdoknak, amelyeket ma a koronavírus-válság enyhítésre fektetünk be, generációkon át ívelő hatásuk lesz – figyelmeztet. „Így a válság az európai közösségi érzés megújulásához vezethet”.

Ursula von der Leyen az EU közös fellépést ahhoz hasonlítja, mint amikor a hivatalosan Marshall-tervnek nevezett segély milliárdjaival az Egyesült Államok forradalmi szerepet vállalt Nyugat-Európa talpra állításában a II. Világháborúban elszenvedett hatalmas anyagi veszteségek után.

Magyarország, amely akkor a szovjet érdekzónához tartozott, visszautasította az amerikai segélyt. Moszkvának nem volt érdeke, hogy Nyugat-Európa megerősödjön és az sem, hogy Magyarország nyugati támogatással lazítani tudjon függőségén a Szovjetuniótól.

Vajon nem fordulhat-e elő, hogy a történelem fintoraként, kedves és bölcs vezetőnk Orbán Viktor olyan helyzetbe manőverezi kis hazánkat, hogy bár – jelenleg még – az EU tagországa vagyunk, de Moszkvához kötődésünk és EU-ellenességünk következtében ismét „öntudatosan” lemondunk a nyugati világ támogatásáról?

Tennénk ezt most is pont azért, mint egykoron, mert nem tudjuk elfogadni a nyugati világ értékrendjét, a liberális polgári demokráciát alapelveit. Csakhogy ma nem hivatkozhatunk arra, hogy idegen, megszálló hatalom, vagy a világ számunkra kedvezőtlen felosztása miatt sodródtunk a nyugattal szemben álló oldalra.

Magyarország – ha továbbra is Orbán Viktor agyament pávatáncát fogja járni – akkor előbb vagy utóbb, vagy maga utasítja vissza a demokratikus minimumhoz kötött segítséget, vagy egyszerűen nem fogja megkapni, nem lesz alanya a nyugati világ szolidaritásának, pénzügyi támogatásának. Vigyázat! A koronavírus-válság után, Magyarország, mint olcsó munkaerő beszállító külső telephely is sokat veszíthet a vonzásából.

A koronavírus-válság egyik nagy tanulsága az lesz, hogy Európa valóban nem csak földrajzi fogalomként létezik, de mégiscsak egy olyan soknemzetiségű gazdasági, politikai, szociális közösség, amelynek megvannak a saját érdekei, az ereje és a szándéka, hogy ezeket képviselje, a kontinens országainak még szorosabb együttműködése és szolidaritása alapján.

A jelenlegi, de még inkább a jövő Európájába Orbán Viktor vezetésével Magyarország soha nem lesz képes integrálódni. Orbán „tiszteletet” követel Magyarországnak, de tiszteletet érdemlő, másokkal együttműködő, másokkal szolidáris, az európai értékeken alapú politizálásra nem képes. Igazi mintaképei és barátai a keleti despoták, és példaképei az ott működő politikai rendszerek.

Kövér László a magyar parlament elnöke, a Fidesz nagy bölénye, Orbán harcostársa egyenesen megmondta: a jelenlegi magyar politikai rendszer kizárólag érdekalapon, és nem a közös értékrend miatt tart ki az EU mellett. Magyarul: csak és kizárólag az onnan érkező pénz miatt.

Ezt ma már egyre többen látják az Európai Unió tagországai között is. Sorjáznak a felszólítások, hogy Budapest ne csak az uniós támogatásokért tartsa a markát, de maga is tegyen le valamit a közösség asztalára. Folyamatos a nyomás

az EU vezetésére, Berlinre és Párizsra számos tagország részéről, hogy Magyarországot leckéztessék meg az antiszociális és nem szolidáris, EU-ellenes politikája miatt, büntessék akár az anyagi juttatások megvonásával is.

Most, hogy egész Európa komoly gazdasági és szociális nehézségek elé néz, a megoldásra váró problémák minden korábbinál nagyobbak lesznek, rendezésük euró milliárdokba fog kerülni, mindenki nagyon meg fogja nézni, miért, kinek és mennyi pénzt ad, és mit kap azért cserébe. A forrásokért meginduló versenyben Budapest eddigi ócska magatartása, elhibázott szövetségesi politikája miatt nagyon rossz starthelyzetben van.

A magyar kormány – miközben az EU-t bírálja, hogy nem kap tőle elég támogatást – a kínaiktól kivételezettként kapott vírus ellenes csodagyógyszerrel kérkedik, amit rajta kívül csak 4 meg nem nevezett ország kapott volna Pekingtől. Lehet, hogy Orbán Viktor ugyanúgy a vesztét érzi, mint Adolf Hitler a szovjet ellentámadást követően, és úgy gondolja, itt az ideje annak, hogy egy állítólagos „csodafegyverről” szóló hírrel öntsön lelket a csüggedőkbe?

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s