Miközben a magyar hatóságok folyamatosan a vírustesztek feleslegességét és csak korlátozott szükségességét hangsúlyozzák, az osztrák kancellár teljes mellszélességgel kiáll a minél több teszt elvégzése mellett. Ezzel ugyanis könnyebb elkülöníteni azokat, akiket már megfertőzött a vírus azoktól, akik még (feltehetően) egészségesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szociális kontaktusok korlátozása, a kijárási tilalom, a határok lezárása nem elég, nagy szükség van a vírustesztekre. Az egyes országok elérő mértékben nyúlnak ehhez az eszközhöz. Németország vagy Ausztria például nagy számban, a lehetőségek határán teszteli a lakosságot. Mások: a pénzügyi háttér és a teszt hozzáférés hiányában nem így járnak el.

Magyarország romokban heverő egészségügyét tovább terheli, hogy a magyar kormány – saját állításával ellentétben – későn és nem elég hatékonyan lépett fel a vírussal fertőzöttek felkutatása érdekében. Valószínűleg ennek köszönhető az igazolt fertőzöttek alacsony száma.

A magyar kormány a parlamentben most sem azzal van elfoglalva, hogy milyen segélyprogramok és egészségügyi intézkedések megtételéhez kérje az országgyűlés, az ellenzék támogatását, hanem azzal, hogy miként tudná kiharcolni a rendeletek útján, a parlament kihagyásával folytatható kormányzást, vagyis a korlátlan és ellenőrizhetetlen hatalmat akarja megszerezni.

Közben a világsajtó határozottan arra figyelmeztet, hogy számos országban a vírusválságot egyes politikai erők az autoriter hatalom kiépítésére igyekeznek kihasználni. Példaként az első helyen Magyarországot hozzák fel, majd Izraelt, de Nagy-Britanniában is látnak ilyen törekvéseket. Oroszországról szó nem esik, mert Putyin vírus nélkül is el tudta érni, hogy hamarosan életfogytiglani felhatalmazást kap a hatalom saját kezében tartására.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s