Egyre közelebb a vakcinához

A német hatóságok riadót fújnak. Csak az éjszaka 1000 új fertőzöttet regisztráltak az országban. Máig összesen 20 ezer fertőzöttről tudnak. A vírus terjedésének sebessége meghaladja az Olaszországban tapasztaltat. Európa szerte megtapsolják a polgárok az egészségügyben dolgozókat az áldozatos munkájukért. Úgy vélem ez nálunk is kijár nekik, de – ironikusan közelítve – a vastaps mégis a magyar demokratikus ellenzéket illeti, amiért idáig hagyta fajulni a dolgot.

Senkit ne tévesszen meg, hogy – a hivatalos, ámde hazug adatok szerint – Magyarországon naponta csak néhány tucat fertőzést regisztrálnak, mert ez ellentmond a matematika törvényeinek és minden józan becslésnek, egyedül a kormányfő akaratát tükrözi. Orbán Viktor minden eszközzel el akarja odázni a fertőzés valódi nagyságának beismerését egészen addig, amíg a szükséges védekezési eszközök legalább egy része megérkezik az országba.

A vastaps felállva és ironikusan értelmezve a magyar, magát demokratikusnak nevező ellenzéket is megilleti, amely a miniszterelnök úrhoz címzett napirendi kérdésekkel teljesítettnek vélte a feladatát, és úgy gondolta, az interpellációival és az értelmetlen, mert napirendre sem tűzött törvényjavaslataival meg is dolgozott a béréért, képviselte a választóit, a korlátozott lehetőségek között megtette a magáét.

Most, hogy Orbán Viktor formailag is kiiktatja – mert tartalmilag már pont 10 éve ki van iktatva – az ellenzéket az ország irányításából, lakatott tesz a parlament bejáratára, kizárva az országgyűlést a hatalom ellenőrzéséből.

Valamennyi ellenzéki képviselő úr hátra dőlhet a székében. Innen immár tényleg a nagy semmiért veszik majd fel mindannyian a megemelt fizetésüket, ami igazán jól fog mutatni annak fényében, hogy ezzel egy időben százezrek veszítik el az országban a munkahelyüket és megélhetési forrásaikat.

A magyar kormányt az nem zavarja, hogy Európa legtöbb országában, Európa gazdagabb és szegényebb országaiban egyaránt, rendkívüli anyagi támogatásban részesítenek szinte mindenkit, aki a koronavírus pandémia miatt nehéz helyzetbe került.

Azért, mert Orbán Viktorék az elmúlt 10 évben saját maguk rapid gazdagodására, nemzetközi sportesemények finanszírozására, idióta mértékű stadionépítésre, látványsportokra verték el a köz pénzét, mára nem maradt a költségvetésben egy garas sem a magyar emberek kisegítésére a koronavírus okozta gazdasági válságból.

Mivel a magyar kormány pénzzel nem fogja tudni kivásárolni magát abból a csapdából, amibe a saját hibájából, a Fidesz vezetőinek kapzsiságából és a kormány fejének drága labdarúgó és sportmániájából került, most erővel, a társadalom demokratikus szabadságjogainak korlátozásával, katonai és rendészeti erőkkel igyekszik magát bebiztosítani a rövid időn belül joggal kitörni várható népharaggal szemben.

Mert itt az ideje, hogy Orbán Viktornak valaki végre azt mondja, hogy ebből most lett elég, és a véleményéért keményen ki is merjen állni. Semmi nem indokolja egy fegyelmezett országban, amilyen Magyarország a demokrácia további korlátozását. Magyarországon, ahol senki semmilyen szabotázst nem kockáztatott meg a gyűlölt hatalom ellen.

Ahol mindenki fegyelmezetten veszi tudomásul, hogy elvesztette az állását, hogy nincs kocsma, színház, mozi és igazán semmi, hogy az állam képtelen biztosítani a védelmet a vírus ellen a polgárai számára, mert nem tud nekik sem szájmaszkot, sem fertőtlenítőt, sem minimális kompenzációt adni az őket ért veszteségekért.

Mit szeretne még Orbán? Már azon kívül, hogy az övé legyen az abszolút hatalom és ne legyen társadalmi erő, szervezet, média, amely büntetlenül beleszólhat a hatalom dolgaiba, horribile dictu, bírálni merje azt, esetleg kimondja, hogy hazudik. Ma állami retorzióval fenyegetik azokat, akik az igazmondásukkal keltenek zavart a társadalomba.

Immár a parlamentre sincs szükség, ahol esetleg megkérdezik a hatalomtól, hogy miért így, és miért nem úgy, miért csak most és miért nem korábban, hogy mégis mit tesz a magyar társadalomért a magyar néptől kapott felhatalmazás, és a társadalom forint milliárdjainak birtokában.

Magyarország mára a koronavírus és Orbán Viktor foglya lett. Míg a koronavírussal szemben előbb vagy utóbb számítani lehet egy bevethető vakcina kifejlesztésére, addig az orbáni diktatúra az egyébként is sóhivatalként működő parlament kiiktatásával teljesen és végzetesen elszabadulni látszik minden kontroll alól.

Végzetesen elveszítjük az ellenőrzést a saját hazánk felett, az ország irányítása egy ember, egy elmeháborodott kezébe kerül, mégpedig egy olyan válságos időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne a kollektív bölcsességre, a legszélesebb konszenzuson alapuló kreatív összefogásra.

Akárhányan halnak is bele a koronavírus okozta járványba Olaszországban, Németországban vagy bárhol a világon, ma úgy tűnik a pandémia első számú áldozatát Magyarországnak hívják.

Miközben a világ országai szinte kivétel nélkül a társadalmi összefogásban, a demokráciába és a társadalmi szolidaritásba vetett hitben megerősödve fognak kijönni a koronavírus-válságból, addig Magyarország egy primitív, a középkori értékrendre, a feudalista hatalmi struktúrára hajazó diktatúrában fog ébredni a járvány után.

Zsebesi Zsolt

Magyarország szájmaszk, vírusteszt, társadalmi összefogás helyett diktatúrát kap” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Orbán Viktor fogja lett. Ki fogja helyesen írni, ha az újságíró sem?
  Orbán Viktor foglya lett. Mert foglyul ejtette.

  A tartalommal teljesen egyetértek.

  Kedvelés

  1. Kedves Tibor! Teljesen igaza van. Amikor én a szakmát kezdtem, akkor az újságíró mögött állt egy rovatvezető, aki elsőként elolvasta a cikkét. Egy olvasószerkesztő és még egy korrektor, mely utóbbi csak a helyesírásra figyelt. Ma egyedül írom, szerkesztem az írásaimat és egyedül felelek minden elütésért. Ezen az oldalon eddig (tavaly július óta) 221 cikkem jelent meg. Nyilván még mindig van bennük helyesírási hiba és mindig lesz is. Igyekszem, hogy minél kevesebb legyen. Csak az olvasók segíthetnek, abban, hogy ha becsúszik a hiba, ki lehessen javítani. Ezért köszönettel veszek minden észrevételt a helyesírásról. Javítom is a hibákat azonnal Önnek is köszönöm, hogy figyelmeztetett. Örülök, hogy a tartalommal teljesen egyetértett.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s