A törzsfejlődés csúcsa az operatív törzs

Ha nem is a világ vége, de egy világ vége: bezárják a brit pubokat. Bár a gyanús nevű miniszterelnökük, a Boris Jelcin, bocsánat, a Boris Johnson szerint a britek alapvető emberi joga a kocsmába járás, a kormánynak mégiscsak tudomásul kell vennie, hogy a brit birodalom nem legyőzhetetlen, és térdet kell hajtani a koronavírus előtt. Magyarország példátlanul sikeres vírus ellenes harcának jelszava: szájmaszk helyett szájzár!

De, ha már az angol első osztályú labdarúgó bajnokság után egy másik szent tehenet is a vágóhídra kell hurcolni, akkor nem tesznek kivételt és bezárják az éjszakai bárokat, a színházakat, a mozikat és minden szórakoztató intézményt. Mégpedig azonnal, már péntek estétől. Essünk túl rajta – jelszóval. Innen már csak jobb jöhet.

És jön is, mert ugyanez a Boris és kormánya arról is döntött, hogy nem enged azért mindenben a vírusnak és a munkájukat elvesztő embereket megsegíti. Az állam egyszerűen magára vállalja azon cégek alkalmazottai bérének fizetését, amelyeket a koronavírus következtében hozott kényszerintézkedések sodortak a csőd szélére, és alkalmazottaikat a munkanélküliségbe.

Az érintettek „csak” a korábbi fizetésük 80 százalékát kaphatják meg, de maximum 2500 fontot, ami 2740 eurónak felel meg, ami pedig magyar forintokban kifejezve, a péntek esti nemzeti banki középárfolyamon számolva és kerekítve 958 590 forintot tesz ki.

Persze azért ott sincs kolbászból a kerítés, mondaná Orbán Viktor magyar kormányfő, azzal érvelve, hogy a 958 590 forint Nagy-Britanniában nem ér annyit, mint amennyit Magyarországon érne, ahol egyébként eddig egy vasat sem ígérnek a munkájukat elvesztő dolgozóknak, nehogy megszokják a jót és a baj elmúltával is ragaszkodjanak a munka nélkül kapott fizetéshez. (copyright Gulyás Gergely)

Ja, és azt se felejtsük el, hogy a brit Európa második legnagyobb gazdasága a német után, valamivel a francia előtt, vagyis van miből osztani, igaz több ember is tartja a markát, hiszen brit állampolgárból lényegesen több van, mint magyarból, hiszen az angol királynőnek közel 67 millió szigetországi, míg Orbán Viktornak az elcsatolt országrészeket figyelembe véve sincs 15 milliónál több alattvalója.

A szegény ország nem segít a lakosságán teória azonban nem érvényesül maradéktalanul, mivel például a cseh kormány a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült cégek helyett az alkalmazottaik fizetésének 80, a román kormány pedig a 75 százalékát fizeti ki. Senki ne keressen összefüggést ezen intézkedés és a tény között, hogy e két ország az utóbbi 10 évben alig épített stadionokat, mert korrupció azért ott is van.

Viszont az sem igaz, hogy a magyar kormány nem segít a bajba jutottakon. Mészáros Lőrinc bezárt szállodáit például megpróbálják rendvédelmiekkel, a vészhelyzet miatt szolgálatra vezényelt emberekkel feltölteni, ezzel csökkentve a veszteségeit.

Ha Lőrinc veszteségei még nagyobbak lesznek, a magyar állam szolidárisan meg fogja vásárolni az egész Hungest Hotelst, vagy: nagyvonalúan visszaadja Leisztinger Tamásnak, az eredeti tulajdonosának, annak, akitől elvették. Leisztingernek van már gyakorlata a válságmenedzselésben, hiszen az ő nyakába varrta a NER a diósgyőri labdarúgó csapatot.

Az Egyesült Államokban, ahol nem szokás csak úgy szórni a pénzt, legalábbis nem munkavállalók számára, most azt tervezik, hogy a koronavírus minden munkavállaló áldozata 1000 dolláros csekket kap két héten belül. Ezzel Hongkong példáját követik, ahol az érintettek 1300 dollár egyszeri segélyben részesültek. Németország közel félbillió eurós, ismétlem félbillió eurós segélycsomag összeállításán dolgozik a koronavírus miatti korlátozások sújtotta cégek és alkalmazottaik megsegítésére.

Azért legyünk objektívek: a magyar kormány sem volt rest a zsebbe nyúlni. Na nem a saját zsebébe, mert az üres, hanem a bankokéba, és kihirdette nem kell egy ideig a hiteleket törleszteni, valamint a kamat mértékét is korlátozta. Azért ez nem semmi és ne mondja senki, hogy Orbán Viktor más farkával veri a csalánt, mert verné ő a miénkkel is, csak a mi pénzünket már régen elverte.

Egy szó mint száz: vannak ilyen, meg olyan stratégiák. A legsikeresebb azonban mindenképpen a magyar. Nálunk a legkevesebb a fertőzött, ezért a legkevesebb a teszt, vagy fordítva. Nálunk a leglaposabb a vírus terjedésének görbéje, ami azzal magyarázható, hogy a mi kormányunk nem adta ki a kezéből a kezdeményezést egy percig sem, és maga a kormányfő határozza meg minden nap este, hány új fertőzöttet ismerünk be másnap reggel.

Magyarország egy kiegyensúlyozott, békés ország, az egymillió nem létező szájmaszk országa, ahol nem a járványban megbetegedettek száma, hanem Mészáros Lőrinc vagyona növekszik exponenciálisan. Minden egyéb lineárisan, kiszámíthatóan és megtervezetten nő, vagy – mint a rezsi – csökken. Egyedül a hülyeség mértéke nem változik, és az általa megfertőzöttek száma konstansan a 3 millió körül mozog, pont annyi, amennyi ahhoz kell, hogy Orbán Viktor maradjon örökre Magyarország miniszterelnöke.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s