Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban működik tavaly július óta az ország első digitális perselye

Örömmel olvastam, hogy a Váci Egyházmegyében a koronavírus fertőzés veszélye miatt változtatnak a perselyezés, vagyis a hívők pénzének, adományainak begyűjtése gyakorlatán. Marton Zsolt váci püspök elrendelte, hogy „a szentmiséken a perselyezést távozáskor az ajtóban állva tegyük meg (mivel a készpénz a betegség átadása szempontjából veszélyforrás, ezért nem célszerű, ha ez a kézbe áldozás előtt történik)„ Az egyház halad a kórral. A jövő a digitális perselyé. A bankkártyás lehúzásé.

Bár a latin nyelvű ősi bölcsesség szerint „Pecunia non olet”, vagyis a pénznek nincs szaga, az nem jelenti egyben azt is, hogy nem fertőz. Ezért érthető, hogy a katolikus egyháznak óvatosan kell a pénzhez közelítenie. Bár megfogadnák ezt az intést akkor is, amikor közpénzek számolatlan milliárdjait fogadják el a magyar kormány adakozó, ámde fertőzéstől nem mentes, nem éppen tiszta kezéből.

A magyar katolikus egyház egyelőre – érzésem szerint – elsősorban a „Pecunia non olet” elvet követi, mintsem a fertőzés, mindenek előtt a lelki fertőzés elleni védelem erkölcsi parancsát, amit erősen fájlalni vagyok kénytelen. Nyilván a katolikus egyház nem azért nem függeszti fel a gyülekezéssel járó szentmiséket, mert – ha máshol nem – akkor a kilépőktől az ajtóban akar pénzt szedni. Ilyenre ne is gondoljunk!

Figyelmet érdemel azonban, hogy számos katolikus egyházi portál tartalmának átfésülése közben, semmi olyan információra nem bukkantam, ami a katolikus egyház konkrét áldozatvállalásáról szólna a válságos időszakban, azon kívül, hogy felmentést adtak az idős és beteg embereknek a kötelező miselátogatás alól, és az egyház imádkozni fog a koronavírus terjedésének megállítását kérve az úrtól.

A váci püspök – egyelőre legalábbis – kifejezetten csak a szellőztetés érdekében kéri a püspöki palota és az egyházi létesítmények megnyitását. Hogy mikor tárul szélesre a katolikus egyházi intézmények ajtaja a szegények, a hajléktalanok, a menekültek előtt, azt nem tudni.

Miközben egyébként a dolgos, imára összekulcsolt katolikus püspöki kezekben ott rothadnak és enyésznek el szagtalanul, – pecunia non olet – a magyar adófizetőktől – nem elsősorban az ajtóban és a tárcára – begyűjtött milliárdok.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s