Világszerte kérdés, vajon a politika időben reagált-e a víruskrízisre, vajon a szakembere jó tanácsokat adtak-e a kormányoknak. Lehetett-e jobban felkészülni a válságra? Mi most a teendő?

A német Wittenbergi Egyetem virológusa Alexander Kekulé : Németország átaludta a védekezés legfontosabb, január-februári szakaszát. Az iskolákat már akkor be kellett volna zárni. Az ismert olasz kockázati zónákból, például egy olaszországi síszünetből visszatért egyetlen diák a fertőzöttségének felfedezéséig, 8 héten keresztül statisztikailag mintegy 3000 embert fertőzött meg. A vírus 0,5 százalékos halálozási rátájával számolva ez annyit jelent, hogy 15 ember halálát okozta. 300-500 ember juttatott az intenzív osztályra.

Angela Inselkammer a bajor szállodavállalkozók szövetségének elnöke: a 220 ezer német szállodai vállalkozás mintegy fele rámehet a vírusválságra, ha rövid időn belül nem kapnak államilag garantált likviditási hitelt. Ezeknek a cégeknek közel fele családi, kisvállalkozás, kellő tartalékok nélkül.

A német kormány eurómilliárdos gazdasági segélycsomagot, adócsökkentést, a rövidített munkaidőt támogató pénzügyi alap létrehozását készül a napokban bejelenteni a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. A magyar kormány egyelőre adós bármilyen konkrét gazdasági segélyintézkedéssel.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s