Könyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója karba tett kézzel nézi az ágazat pusztulását

Egy Könyid László nevű ember, aki jelenleg a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, azt ígéri, hogy – miután elhullott a férgese, a koronavírus lepusztította az idegenforgalmi ágazatot – az Ügynöksége soha nem látott marketingkampányt indít az elmaradt vendégek visszacsábítására, amire megvannak az anyagi eszközei és – szerinte – Magyarország „akár 10 hónapon belül, az elsők között fogja helyreállítani az idegenforgalmát.” Hipp, hipp, hurrá. Ria, ria, Hungária! Csak a Fidesz!

A vezérigazgató úr úgy véli: „Lesznek olyan szálláshelyek és éttermek, amelyek vendég hiányában logikusan és kényszerűen bezárnak, de addig több lépésben igyekeznek majd költséget csökkenteni, például kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, a szállodák emeleteket zárnak le stb.” És szerintem itt a se a többin van a hangsúly. Nyilván az segít majd elsősorban abban, hogy a vállalkozók, főleg a kisebbek túléljék a 10 hónapot.

Hogy addig, amíg ezek a bizonyos szálláshelyek költségeket csökkentenek, majd a végén bezárnak, és stb. vagyis tönkre mennek, csődbe jutnak, hogy addig a Könyid úr által irányított és eme cégek idegenforgalmi adóiból és áfa-befizetéseiből lébecoló Ügynökség mit fog csinálni, arról semmit nem hallunk a vezérigazgató úrtól. Persze a magyar kormány sem nyilatkozott eddig arról, mit tervez a magyar gazdaság koronavírus veszteségeinek kompenzálására, vagy – ami ennél is fontosabb – mit kíván tenni az érintett cégek csődjének megakadályozása érdekében, tízezrek munkanélkülivé válása ellen.

Amíg a magyar vállalkozók kényszerszabadságra küldik a dolgozóikat, emeletet zárnak be és költséget csökkentenek, na és stb. addig az osztrák vállalkozók, a kicsik és a nagyok egyformán pályázhatnak holnaptól mintegy 130 milliárd forintnak megfelelő segélyre, amit 48 órán belül elbírálnak, és amire támaszkodva csökkentett heti munkaidőt vezethetnek be a dolgozóiknak, akár heti nulla órát, bár a segély folyósításának ideje alatt legalább a rendes munkaidő 10 százalékában dolgozniuk kell. Ezen felül az osztrák kormány 1300 milliárd forintnak megfelelő koronavírus-segély alapot hozott létre a gazdaság életben tartása érdekében, a munkanélküliség elszabadulása ellen.

Persze szegény osztrákoknak esélyük sem lesz a hatalmas marketingkampánnyal szemben, amit Könyed László emberei indítanak majd a Duna-menti osztrák konkurenseik ellen, akik állami segélyből valahogy át fogják vészelni a koronavírus katasztrófát. Szemben a magyar idegenforgalmi cégekkel, akiknek azért majd küldenek Bécsből a vetélytársaik néhány szál virágot a sírjukra és örömmel üdvözlik az új szereplőket, akik a halott vállalkozók helyére lépnek friss Fidesz-tőkével kistafírungozva.

Persze lehet egy biztatóbb forgatókönyv is, amiről az ügynökség vezére hallgat. Mivel Mészáros Lőrinc is idegenforgalmi ágazati szereplő, és arra még nem volt példa, hogy az állam a hóna alá nem nyúlt volna, hiszen, ha rossz erőművet vett, ami veszteségbe fordult, azt a magyar állami azonnal visszavásárolta tőle, bízni lehet abban, hogy – esetleg Lőrinc farvizein – mások is részesülhetnek némi anyagi támogatásban, veszteségeik pótlására.

Persze csak akkor, ha megérik azt a pillanatot. Valószínűbbnek látszik azonban, hogy a gyengébbeket majd felfalják az ágazat hiénái, a nagyok, az erősek, a Fidesz-közeliek. Olcsón megszerzik a becsődölt cégeket és azok eszközeiket. Hogy aztán a magyar állam, vagyis a mi pénzünkön és Könyid László zseniális, milliárdos marketing kampányával a hátuk mögött, megmutassák a világnak, mindenek előtt az osztrákoknak, hogyan kell egy válságot magyarosan, fideszesen kezelni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s