Dietmar Hopp a CureVac 80 százalékát birtokló Hopp BioTech Holding egyik alapító többségi tulajdonosa és cégvezetője a hírt megerősítve leszögezte: „az esetleg kifejlesztésre kerülő szérumot a koronavírus ellen nem regionális felhasználására és nem valaki kizárólagos forgalmazási jogára fejlesztik. Ha sikerrel járnak, akkor a gyógyszert az egész világ számára egyfornán hozzáférhetővé kívánják tenni.”

Kiderült: a CureVac vezetői – 25 hasonló cég irányítóival együtt – március elején az amerikai Fehér Házban jártak, ahol az amerikai elnök az iránt érdeklődött, hogy állnak a vírus elleni szérum fejlesztésével, illetve, hogyan lehet hozzájutni ahhoz. Az USA nem tagadja a találkozó tényét, de cáfolja, hogy az amerikai kormány bármilyen kísérletet tettek volna a vállalat, vagy a szérum megszerzésére.

Magyarországon – Németországhoz hasonlóan – az emberek többsége többet tud a labdarúgásról, mint a víruskutatásról. Ebből gondolom, hogy ismerik Dietmar Hoppot, aki a világ legnagyobb és legsikeresebb vállalatirányítási rendszerét kínáló SAP nevű cég és a Hoffenheim nevű német első osztályú labdarúgó csapat tulajdonosa is egyben. Mint az utóbbi, a hónap elején brutális szurkolói támadás célpontja lett, amiért „kőgazdag” milliárdosként korlátlan hatalmat szerzett az egyesület fölött, ami egyben a szurkolók befolyásának csökkenésével járt.

A nézőtéren kifeszített transzparensek – szabad fordításban – a nagyvállalkozó édesanyjának lekurvázásáig mentek, ami először a mérkőzés félbeszakításához vezetett, majd az újrakezdés után oda, hogy a két csapat futballistái – a nézők viselkedése ellen tiltakozva – felhagytak a tényleges játékkal, egymásnak, ellenfél ellenfélnek passzolgatta a labdát.

A botrány nagy port vert fel és odáig fajult, hogy – egyesek szerint – a német labdarúgó szövetség (DFB), a játékvezetők nem egyformán ítélik meg a nézők sportszerűtlen viselkedését, amikor a milliárdos elleni tüntetés miatt megszakították a játékot, majd a DFB is szigorú szankciókat léptetett életbe a házigazda klub ellen, miközben – így a felháborodottak – a rendszeres szurkolói rasszista megnyilvánulásokat még csak egy rövidke játékmegszakítással sem büntetik.

A világ szerencséjére Hopp BioTech Holding cége a CureVac nem a szurkolói hülyeség elleni szérum kifejlesztésébe kezdett, ami teljesen reménytelen vállalkozás lenne, miközben – ahogy hallik – a koronavírus elleni szérum júliusi előállításának van reális esélye. Továbbá: egészen biztosak lehetünk abban, hogy – amennyiben – a CureVac az emberi hülyeség ellen tudna védőoltást szállítani, akkor a politikusok, köztük Donald Trum és Orbán Viktor lennének az utolsók, akik – jól felfogott saját érdekből – ezért a szérumért a legkisebb lelkesedést mutatnák.

Egy szó mint száz: a szurkoló szurkol, a vállalkozó milliárdokat keres, a politikus pedig mindkettejüket igyekszik a saját céljaira felhasználni. Most éppen olyan vírusos időket élünk, amikor a szérumkutató Dietmar Hoppnak van szezonja, szemben a fociszurkolókkal, akiktől – amíg a Hopp félék nem járnak sikerrel – megvonták a focimeccseket nézésének szabadságát is. Hamarosan házi őrizet következik, ahol a drukkereknek is lesz ideje végiggondolni, hogy kinek a kurva anyját szidják, ha a nagymama átszenderül a másvilágra a koronavírus miatt.

Majd, ha lecseng a vírusőrület, a túlélők visszatérnek a stadionok lelátóira, a milliárdosok újabb milliárdokat keresnek a koronavírus elleni szérumon, a politikusok bezsebelik a dicsőséget, amiért megmentették a nemzeteket a vírushaláltól, senkit nem fog érdekelni, hogy a koronavírus elleni szert német, francia, osztrák, japán vagy kínai szakértők állították-e elő. Ahogy a járvány nem ismer határokat, úgy az ellene kifejlesztett szer is csak akkor lehet hatékony, ha határok nélkül mindenütt alkalmazzák.

Lehet, hogy a német szociáldemokratáknak igazuk van abban, hogy a kapitalizmusnak is vannak határai (bár élő ember még nem látta őket) de az inkább bizonyított, hogy a politikusi törtetésnek és a nemzeti rövidlátásnak a határai a végtelenbe vesznek. Mert – ahogy a nagy gondolkodó Albert Einstein mondotta volt : „A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.” Mi sem.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s