Az olasz kormány történelmileg példátlan lépésre határozta el magát és gyakorlatilag karanténba zárja az ország 60 millió lakosát. Az eddig regisztrált 9200 koronavírus fertőzéses esettel Olaszország messze a leginkább fertőzött ország Európában. A polgári védelem szerint a halálesetek száma az elmúlt 24 órában 97-ről 243-ra nőtt.

Az olasz kormány a koronavírus járvány miatt korlátozza az utazási és gyülekezési szabadságot is. Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn este felszólította az olaszokat, hogy ne utazzanak sehová az országon belül. Ezenkívül bejelentette a teljes rendezvénytilalmat is keddtől.

Róma már korábban elrendelte a kulturális, sport- és vallási rendezvények tilalmát. A múzeumok, mozik és színházak már a múlt héten bezártak. Az iskolák és egyetemek múlt hét csütörtöke óta zárva vannak és előre láthatólag április 3-ig zárva maradnak.

A gyülekezési tilalom a sporteseményekre is vonatkozik. Felfüggesztik az összes sportversenyt, beleértve az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokságot, a Seria A-t is. “Semmivel sem indokolható” a sportesemények folytatására, mondta Conte. Jelenleg a futball meccsek üres stadionokban zajlanak.

A járvány elleni küzdelem érdekében az olasz kormány úgy döntött, hogy keddtől lezáratja az ország összes sípályáját és sícentrumát.

Az olasz kormány már a hétvégén lezárta Észak-Olaszország nagy részét. Vasárnap be- és kiutazási tilalmat vezettek be Lombardia több mint 15 millió lakosa és a velencei régió egy részének lakosai számára. Kivétel csak sürgős szakmai vagy családi okokból, vagy egészségügyi vészhelyzetekben tesznek.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s