A koronai vírus fertőzés tünetei:

A Sars-CoV-2 tünetei: láz, száraz köhögés, orrfolyás és fáradtság. A német Robert Koch Intézet szerint légzési problémák, torokfájás, fejfájás, testfájdalmak és hidegrázás is előfordulhatnak. Néhány beteg émelygést és hasmenést is tapasztalt. A betegségnek azonban nincs egységes lefolyása. Miután megvizsgálták 56 000 beteg adatait, a WHO becslése szerint a fertőzöttek 80% -ánál csak enyhe tünetek jelentkeznek, 14% -uknál súlyos tünetek mutatkoznak. A fertőzöttek kb. 6% -a súlyos beteg lett.

Kiknél a legveszélyesebb a fertőzés?

“A Kínából származó adatok szerint a 60 év feletti és az egyébként más betegségben szenvedőknél a legnagyobb az esélye a begegség súlyos lefolyásának” – jállítja a Robort Koch Intézet. Különösen a szív- és érrendszeri betegségekben, a cukorbetegségben, a légzőszervi betegségekben, a máj és a vese betegségekben szenvedők, valamint a rákos betegek. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy az immunrendszer rosszabbul reagál az idősebb embereknél, különösen, ha már egy másik betegség ellen is küzdenie kell.

Valójában milyen veszélyes a betegség?

Ezt még nem lehet pontosan megmondani, mivel a halálesetek a megbetegedések számának függvényében régiónként eltérnek egymástól. Ezenkívül a megbízható értékeléshez össze kellene hasonlítani a fertőzött személyek pontos számát a vírustól meghalt betegek pontos számával. Jelenleg mindkét adat korrekt megállapítása nehéz, mert feltehetően nem minden fertőzést azonosítottak egyértelműen, és valószínűleg nem minden halálesetet hoztak összefüggésbe a vírussal. A WHO kínai helyzetet vizsgáló missziójának adatai szerint ott, 2–4 százalék halálozási arányt regisztráltak. Ez 1000 fertőzött személynél 20–40 halálesetet jelent; a kínai Hubei tartományon kívüli régiókban ez a szám 0,7 százalék, ez 7 haláleset 1000 fertőzöttnél.

Van-e gyógyszer a betegségre?

Nincs gyógyszer a betegségre. Egyelőre csak a tüneteket kezelik, próbálják azokat enyhíteni, ami egyes esetekben az intenzív osztályokra hárul, és akár a mesterséges lélegeztetést is magában foglalhatja.

Hogyan lehet védekezni a koronavírus fertőzés ellen?

Vannak egyszerű higiéniai szabályok, amelyeket be kell tartani. Különösen fontos, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet, mosatlan kezekkel kerülje az arcunk érintését. Köhögésnél vagy tüsszentésnél, használjunk zsebkendőt vagy kar tegyük a karunkat a szájunk elé. Érdemes kerülni a kézfogással járó üdvözlést , valamint korlátozzuk a minimálisra a kapcsolatot a légzőszervi betegséggel küzdőkkel. Az ajánlott biztonságos távolság a fertőzés elkerülésére egy méter.

Mi a teendő, ha fertőzésgyanúnk van?

Ha olyan személlyel kerültünk kapcsolatba, akiről laboratóriumi vizsgálat mutatta ki, hogy koronavírus fertőzése van, forduljunk a felelős az egészségügyi hatósághoz, és lehetőleg maradjunk otthon. Ha a jellemző tünetek jelentkeznek, akkor telefonon kell orvosnál jelentkezni. A szakértők jelenleg legfeljebb 14 napos lappangási idővel számolnak.

Mi a teendő karantén esetén?

Ha házi karantént rendelnek el, általában 14 napra, nem hagyhatjuk el az otthonunkat. Rokonok vagy barátok bevásárolhatnak helyettünk, hozhatnak élelmiszert, vagy bármi mást, de nem megengedett a fizikai kapcsolat velük. A lakást gyakran és alaposan szellőztetni kell. Különös figyelmet kell fordítania a kézhigiénére, valamint az asztalok vagy ajtófogantyúk rendszeres tisztítására. A WHO olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a koronavírus akár néhány órán át is fertőzőképes marad, a tárgyak felszínére jutva.

Mekkora a fertőzés veszélye?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vírus eddig 100 országban jelent meg. Ennek ellenére a fertőzés kockázata továbbra is alacsony a fertőzéstől tömegesen nem érintett területeken, különösen ott, ahol csak néhány eset fordult eddig elő.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s