Vasárnap összeomlott az olaj ára, mert a tőzsdék attól tartanak, hogy az OPEC és Oroszország sem fogja csökkenteni a kitermelését, annak ellenére sem, hogy a kereslet az energiahordozó iránt a korona vírus hisztéria miatt a mélybe zuhant. A legnagyobb -15 százalékos – olajáresés egy nap alatt eddig a 2001. szeptemberében a WTC elleni terrortámadás idején regisztrálták.

Az északi tengeri Brent hordójának ára (egy hordó 159 liter) 33,59 USD-ra zuhant a vasárnap esti tőzsdenyitáskor. Ez több mint 25 százalékkal alacsonyabb ár, mint pénteken volt. Az amerikai könnyű olaj ára 32,06 Dollárra mérséklődött. Rövid ideig a Brent 31,2 Dollár, az amerikai könnyű olaj 30 dollár is volt.

Az olaj árának bedőlése a legérzékenyebben Oroszországot érinti, amelynek költségvetése akár össze is omolhat, mivel az állami bevételek oroszlánrésze az olaj exportjából származik. Az orosz vezetés korábban 40 dollárban húzta meg a határ, amely mellett még tartani lehet a költségvetést.

Az olaj árának esése egy világméretű gazdasági válság rémét vetíti előre. Ebben a vezető gazdasági nagyhatalmak, az USA, Kína és az Európai Unió gazdasági teljesítményének drámai visszaesése, a pénzügyi piacok összeomlása is bekövetkezhet. Mindez különösen kedvezőtlen hatással járna az olyan országokra, mint Magyarország, amelyek a legnagyobb mértékben függnek az exporttól, a világgazdaság helyzetétől.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s