Menekült szír gyermek

A török-görög határon nagyhatalmi és kis stílű politikai játszmák áldozatául esett, háborús menekült szíriai tízezrek legalább részleges megsegítése érdekében felszólítom a magyar főváros ellenzéki főpolgármesterét Karácsony Gergelyt, hogy azonnal indítson konzultációt arról, hogy Budapest kész-e csatlakozni a német Szociáldemokrata Párt és a német Zöldek kezdeményezéséhez, és vállalja legalább 100, a török-görög határon rekedt, szíriai menekült gyermek befogadását. Tegyék – erejükhöz mérten – ugyanezt a többi ellenzéki vezetésű város polgármesterei is!

A szíriai polgárháború újabb eszkalációja és a török elnök Európát a szír menekültekkel zsaroló politikája nyomán újabb tízezrek, százezrek indultak meg egy emberhez méltó élet reményében Európa felé és érkeztek a napokban a török-görög határhoz. Európa – egyelőre – nem kész ezeket a menekülteket ilyen tömegben befogadni. Úgy a politikai szándék, mint a társadalmi támogatás hiányzik ehhez, ami elég nagy szégyene Európának. Mindazonáltal nem lehet szemet hunyni a felett, hogy nem csak a viszontagságokat így, vagy úgy vállalni képes felnőttekről, de gyerekek ezreiről is szó van. Olyan gyermekekről, mint a mi gyermekeink, vagy a mi unokáink.

Ezek a gyermeke nem felelnek sem a nagyhatalmak, a világot irányító politikusok, de a szüleik döntéseiért sem. Bárki okozta is azt, az embertelen helyzetet, amelybe a török-görög határon gyerekek ezrei kerültek, a mi kötelességünk, hogy akárcsak átmenetileg is, de megpróbáljunk segíteni rajtuk. Az nem lehet, hogy civilizált társadalmak, mint amilyen a magyar társadalom is, tétlenül nézzék, hogy kiskorúak szenvedjenek, akár az életüket is elveszítsék embertelen körülmények között, a senki földjén, két ország határán.

Budapest vezetésének és a többi ellenzéki vezetés alatt álló magyar városnak és községnek azonnal össze kell fogniuk, fel kell venniük a kapcsolatot a német kezdeményezés vezetőivel és fel kell ajánlania a segítségét a rászoruló gyermekeknek. Beleértve az anyagi támogatás mellett, az elhelyezésüket is ezekben a városokban, az ottani polgárok önkéntes támogatásával. Én személy szerint, mint budapesti lakos 10 ezer forintot ajánlok fel a menekült gyerekek megsegítésére és hajlandó vagyok két menekült kiskorú testvér befogadására a lakásomba.

Zsebesi Zsolt

Nyílt levél Karácsony Gergelyhez” bejegyzéshez egy hozzászólás

1. Szép kezdeményezés. Ez egyelőre a mai magyar hatályos törvények szerint azonban azt gondolom nem kivitelezhető. De ha a fővárosi közgyűlés megszavazná hogy akarja ezt és ezért kéri a parlamentet ez ügyben egy ezt engedő jogszabály megalkotására, az nagyszerű lenne.

Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s