Magyar tranzitzóna

Magyarországon még csak vitatémává sem tudta felküzdeni magát a török-görög határon rekedt háborús menekültek embertelen helyzete. A környező országokban, amelyek ugyancsak kevés megértést tanúsítanak irántuk, legalább felmerült, hogy a kegyetlen körülmények közé került gyerekeket be kellene fogadni, ki kellene menteni az ottani pokolból.

Az osztrák kancellár a televízió kamerái előtt azzal magyarázza, hogy Ausztria nem akar befogadni menekülteket, gyerekeket sem, hogy azokkal nem csak az anyák, de az apák is jönnek, ami jogilag sem történhet másképpen. Sebastian Kurz a bécsi álláspontot azzal vette védelmében, hogy csak idén januárban és februárban az osztrák hatóságok 2500 menedékkérelmet fogadtak be. Más adatok szerint mintegy 1250 esetben ezeket pozitívan bírálták el, vagyis ennyi ember talált menedéket Ausztriában.

A német szociáldemokrata párt SPD határokon átívelő kezdeményezést hirdetett meg az erre kész országoknak. Ennek értelmében – másokkal összefogva – az SPD által irányított német tartományok készek az erejüknek megfelelő számú, kezdetben 1000 gyermeket befogadni a szíriai menekültek közül. A Szociáldemokrata Párt vezetése arra számít, hogy a példát más országok is követni fogják. Az ellenzéki vezetésű Budapestnek lépnie kellene és fel kellene ajánlania menekült szír gyerekek befogadását.

Magyarország vagy Lengyelország másra büszke. Országunk lezárta a tranzitzónát és gyakorlatilag már hónapok óta senkinek nem engedi meg, hogy akár csak a kérelmét benyújtsa a menekültstátusz elnyerésére. A magyar kormány falat húz a rászorulók előtt. Nem arról van szó, hogy az ország lehetőségeit meghaladó létszámú menekültet nem akar befogadni, de senkit sem. Gyakorlatilag mindenkitől megtagadja a segítséget azzal, hogy a menekülteket egységesen migránsokként definiálja, azaz nem tesz érdemben különbséget a bevándorlási szándékkal érkezők és a háború elől menekülők között.

Ez az orbáni politika egyik alappillére, és a kedves vezető ettől reméli, hogy a 2022-es választásokon a haza védelmezőjeként újra megszerzi a félrevezetett és gyűlöletkampánnyal megpuhított választók bizalmát. Ezt ismerjük. Az azonban új és fájdalmasan szomorú tapasztalat, hogy néhány emberjogi civil szervezeten, vagyis az úgy nevezett Soros-bérenceken kívül nem akad társadalmi erő, ellenzéki párt sem, amely kiállna a minimális emberség és humánus értékek mellett, követelné, hogy Magyarország is vegye ki a részét a háború menekültek megsegítésében, többek között azzal is, hogy a leginkább rászorulókat akár be is fogadja.

Ez a magyar kormány, az ország és a magyar társadalom szégyene egyszerre. Szégyellem magam saját magunk és minden olyan európai kormány, párt és szervezet, minden olyan európai ember helyett, akik nem képesek túl tenni magukat az előítéleteiken, nem tudnak különbséget tenni a háború menekültek és az egyszerű migránsok között és egyformán elutasítanak mindenkit, aki segítségért, emberségért fordul hozzájuk.

Rossz vége lesz ennek, a legrosszabb esetben az európai civilizáció, a humánus gondolkodás és cselekvés vége, aminek negatív következményeit hamarosan azok is meg fogják tapasztalni, akik ma a jólétüket, a biztonságukat féltve utasítják el a menekültek befogadását. Ne legyen igazam, de ha nem változtatunk ezen, hamarosan mi is menekültek leszünk a saját hazánkban és rajtunk sem segít majd senki.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s