„Valaki úgy gondolja, hogy a politika az kizárólag csatatér lehet”- vádol egy olvasóm, az „Orbánnal nem szabad alkudozni – el kell kergetni” című cikkemre reagálva. Nem én vagyok ez a valaki.

Csakhogy: Magyarországon nem politikai versengés folyik, tisztességes, azonos esélyeket mellett két vagy több politikai opció között arról, ki tudja jobban képviselni a magyarok érdekeit, hanem nyílt hatalmi harc az ország fölötti örökös uralomért és az ország javainak végleges kisajátításáért.

Még pontosabban: élet-halál harc tanúi vagyunk az európai értékeket képviselők és a moszkoviták, a demokraták és autokraták, az antiszemiták és nem antiszemiták, a rasszisták és nem rasszisták, a homofóbok és a nem homofóbok, továbbá a bűnöző tolvaj politikusok és az olyan emberek között, akik nem hajlandók elfogadni az axiómát, amely szerint mindenki lop, ha a közös kassza kulcsát a kezébe kapja.

Magyarország egy évtizede sodródik az Európai Unióból, az európai politikai és gazdasági cetrumból az orosz befolyás végleges elfogadása és az európai értékek megtagadása felé, mégpedig a legkevésbé elvi alapon, mert kizárólag csak azért, hogy egy felcsúti ember, Orbán Viktor az idők végtelenségéig, de legalább amíg él, megőrizhesse korlátlan politikai és gazdasági hatalmát egy 10 millió lakosú és ezer éves államisággal rendelkező ország felett.

Most Karácsony Gergely ezzel az emberrel alkudozik. Ötvenmilliárd ide, 100 milliárd oda. Ha te atlétikai VB-bét akarsz, és ehhez a támogatásom kell, akkor fizesse ennyit megy annyit, meg tégy ezt, meg azt a fővárosiak érdekében. És ezt – sokan – Karácsony Gergely politikai pragmatizmusának tartják, helyeslik, támogatják. Sőt: Fidesz-bérencnek nevezik azokat, akiknek ez nem tetszik, mint ahogy például nekem sem.

Mi a bajom Karácsonnyal? Az, hogy ez az alkudozásos politika számos esetben vallott kudarcot a világtörténelemben. Hogy a legszomorúbbat, a legdurvábbat hozzam fel példaképpen: az egész civilizált nyugat hosszú éveken keresztül meg volt győződve arról, hogy kompromisszumokkal, alkukkal kontroll alatt lehet tartani egy bizonyos Adolf Hitler nevű pávatáncost. Adjuk meg, amit kér, és cserébe ő is le fog mondani erről, meg arról. Adolf mindent megkapott és semmiről sem mondott le. Ez egy világháborúba és több millió ember életébe került.

Engem – személy szerint és nem hiszem, hogy egyedül vagyok – semmi olyasmi nem érdekel, ami koegzisztenciát jelent a jelenlegi orbáni rezsimmel. Egyet és csak egyet tudok elképzelni, a totális tagadást, az ellenállást. Sztrájkot, polgári engedetlenséget, tömegtüntetéseket, a rendszer megdöntését. Harcot és harcot. Nem érdekel, hogy a diktatúrában milyen jól működteti a mosolygó Karácsony Gergely a fővárost.

Karácsony Gergely a főpolgármesteri közvetlen választáson 353 595 szavazatot kapott. (Ebből egy az enyém volt.) Orbán Viktor egész politikai pályafutása alatt nem kapott ennyi közvetlen voksot, mivel soha egyéni jelöltként nem indult választáson, mégis Magyarország legitim hűbéruraként fungál. Karácsony Gergely a magyar főváros közvetlenül megválasztott vezetője, a legnagyobb közvetlen választói legitimitással bíró magyar politikus. Nyilván néhány év múlva – ha jól sáfárkodik a bizalommal – az ellenzék kormányfőjelöltje lehet.

Hogy a polgármester és a nagypolitika viszonyára rávilágítsak: Boris Johnson, aki jeleneg Nagy-Britannia kormányfője, London polgármestere volt. A jelenlegi török elnök Erdogan Istambuli polgármesterként kezdte a pályafutását. Két New-York-i polgármester: Rudy Giuliani és Michael Bloomberg is amerikai elnökjelölt volt, illetve utóbbi az szeretne lenni.

Magyarul: nincs abban semmi, hogy Karácsony Gergelytől többet várunk, mit azt, hogy Budapestet minden körülmények között jól működtesse. Akár akkor is, ha – mondjuk – Magyarország nem az EU tagországa, hanem az Orosz Föderáció tagköztársasága lesz. Ennél nagyobb reményeket táplálunk vele szemben. Azt szeretnénk ugyanis, hogy ne Orbán és a főváros együttélését menedzselje, hanem lépjen fel az orbáni rezsimmel szemben. Nem egyedül persze, hanem a főváros és az ország lakosaival karöltve.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s