Az első becslések

A német szociáldemokraták megvédték hamburgi fellegvárukat és az SPD továbbra is a legerősebb párt maradt a városban. A 39 százalékos eredményük ugyan 6,6 százalékponttal gyengébb az 2015-ben elérttől, de a támogatottságát megkétszerező, 24,2 százalékot elért zöldek vágya nem teljesült, nem sikerült megelőzniük az SPD-t. Minden valószínűség szerint továbbra is szocdem-zöld koalíció folytatja majd a város vezetését.

Az SPD országos koalíciós partnere, a CDU történelme legrosszabb eredményét elérve 11,2 százalékot kapott csak. (- 4,7 százalékpont) Javított a Linke, az SPD-től balra álló párt is, amely 9,1 százalékával (+0,6 százalék) a harmadik legerősebb párt maradt.

A legizgalmasabb kérdés az volt, hogy vajon a szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németországért) tovább erősödik-e, vagy esetleg kiesik a városi parlamentből, ahogy azt a szavazás utáni első becslések sugallták. Végül a párt a 2015-ös 6,1 százalék helyett 5,3 százalékra visszaesve, éppen csak megugrotta bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Éppen elérték az 5 százalékot a szabad demokrata párt az FDP is.

Az utóbbi időben egyre nyíltabban neonáci pártnak titulált AfD-nek nem tett jót a türingiai kudarca a CDU-val, amikor a párt támogatásával választották meg a CDU támogatását is élvező tartományi kormányfőt. A botrányos összeborulás alig néhány óráig tartott, az országos méretű felháborodás miatt a megválasztott politikus visszalépett és nem sokkal utána lemondott a CDU országos elnöke Annegret Kramp-Karrenbauer is.

Szintén nem az AfD malmára hajtotta a vizet, hogy egész Németország elismerte, szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a 10 halálos áldozatot követelő mészárlás Hanauban és a sajtó, de szinte valamennyi párt is úgy foglalt állást, hogy az elmeháborodott elkövető cselekményéhez nagyban hozzájárult az AfD idegengyűlölő, neonáci hangvételű propagandája.

Az AfD kezdetben magányos elmeháborodott tettének állította be a vérengzést, de később – mentendő a menthetőt – már hivatalos megnyilvánulásokban is azt hangoztatta, hogy az AfD-t alaptalanul vádolják idegengyűlölettel és tisztában vannak azzal, hogy Németországban kizárólag az idegengyűlöletre alapozott politikai program nem lehet sikeres. A választás előtti napokban már egyenesen felszólították a párt tagjait, hogy tartózkodjanak az idegengyűlő, rasszista megnyilvánulásoktól.

Hamburgból van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz: ezzel a győzelemmel a német szociáldemokraták nem fordították meg az évek óta tartó hanyatlásuk folyamatát, a CDU sem tudott még csak a fékre sem lépni lefelé a lejtőn. A jó hír az, hogy a hamburgi választások nagy győztese a német zöldek pártja és nem a szélsőjobboldali AfD lett. Ki lehet mondani, hogy szélsőjobboldali párt szárnyalása országos szinten is megállni látszik, helyette a hagyományos bal- és jobboldali néppártokkal elégedetlen választók mint inkább a zöldekhez pártolnak át.

Ennek fényében érdemes értékelni Orbán Viktor váratlan „bezöldülését” azok után, hogy alig néhány hónapja még a szélsőjobb előretörését, sőt hatalomátvételét prognosztizálta az Európai Parlamentben és a pártcsaládját, az Európai Néppártot a szélső jobb felé nyitásra buzdította, akkor még az osztrák jobbközép-szélsőjobb koalícióra hivatkozva, hogy – mondotta – ami sikeres Ausztriában, miért ne lenne sikeres egész Európában.

Csakhogy az osztrák koaíció látványosan megbukott, helyette Ausztriában is a zöldek lettek a jobbközép párt koalíciós partnerei és Olaszországban sem sikerült a szélsőjobboldali Matteo Salvininek a hatalmat átvennie, helyette ellenzékbe szorult. Orbán reménye egy Osztrák-Magyar-Olasz jobboldali tengelyről mára elvesztetett a realitását. A soha nem elvi, de mindig hatalomtechnikailag gondolkodó és ráadásul Európa legenyvesebb kezű kormányfője most stratégiát látszik váltani. A barna kaméleon lassan zöldülni kezd.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s