Az amerikai elnök a példátlan nagyságú katonai költségvetéssel együtt írta alá az Európát, mindenek előtt a Németországot sújtó szankciókat tartalmazó törvényt, amiért Berlin kitartott a második német-orosz gázvezeték megépítése mellett és ahelyett, hogy drágább cseppfolyósított amerikai gázt vásárolna, még több oroszt importál.

A Nord Stream 2 építésében részt vett vállalatokat fekete listára helyező törvény azokat bünteti, akik részt vettek a vezeték építésében. Nem csak magukat a cégeket, de azok tulajdonosait és vezetőit is. Ellenük beutazási tilalmat rendelnek ez az USA-ba és akár zárolhatják az ottani vagyonukat és bankszámláikat is.

Az erősen gengszter szagú intézkedés, amely nyilván nem arról szól, hogy az USA Európa energetikai függetlenségét kívánja vele kikényszeríteni, annál is inkább átlátszó és visszataszító, mert olyan elnök írta alá, aki ellen kétes orosz kapcsolatai miatt is nyomoznak az amerikai hatóságok, illetve akinek megválasztásában erősen benne voltak az orosz titkosszolgálatok, vagyis aligha arról van szó, hogy Trump az oroszoknak akarna ártani. Inkább arról, hogy a saját gázkitermelő cégeit szeretné rátukmálni Európára.

Nevezzük nevén a gyereket, ha amerikai is! Ezúttal az Egyesült Államok használja fel az energiafegyvert, a gázt Európa ellen, ahogy tette azt Putyin nem egyszer és nem egy országgal szemben. A leglátványosabban éppen Ukrajna esetében, amelyet maga az amerikai elnök, Trump is célszerűnek látott megzsarolni, és az amerikai katonai támogatás feltételéül szabni, hogy az ukrán kormány kezdjen vizsgálatot demokrata párti kihívójának fia ellen. Ezért indult ellene a leváltását célzó parlamenti eljárás, az úgy nevezett impeachment.

Európa egyelőre nem vette fel nyilvánosan a kesztyűt, de Angela Merkel német kancellár nem igazán tette kérdésessé, hogy Berlin nem fog engedi a washingtoni zsarolásnak. Egyébként az orosz gázvásárlás Németországban nem csak gazdasági kérdés, de politikai eszköznek is tekintik. A lényege: amennyire függ Európa, vagy Németország az orosz gáztól, annyira függ Moszkva az orosz gáz európai eladásától. Vagyis Merkel az orosz gáz vásárlásával próbál nyomást gyakorolni Moszkvára és bizonyos keretek között tartani Putyint.

Természetesen ezt mindkét oldal jól látja és igyekszik is csorbítani a kétélű fegyver másik élét. Berlin a legnagyobb eredményeket érte el a fosszilis energiától való függetlenség megteremtésében, mivel a megújuló energia felhasználásának aránya Németországban a legmagasabb, vagyis a németek miközben orosz gázt vásárolnak lassan, de biztosan dolgoznak az attól való függetlenség megteremtésén és Moszkva rövid távú zsarolási potenciálját is kordában tartják azzal, hogy megteremtik a gázigény más – többek között amerikai – forrásból történő kielégítésének technikai feltételeit. A folyékony gáz fogadására alkalmas kikötőkkel és a csőhálózat diverzifikálásával.

Moszkva viszont folyamatosan új piacokat keres a gáz számára, amely – az olajjal együtt – a lenni vagy nem lenni kérdés az ország számára, mivel az orosz költségvetés meghatározó része az energiahordozók exportjából származik. Az egyik irány Kína, amely máris nagy vevővé lépett elő, de Peking óvatos ezen a téren és semmiképpen nem akar az orosz gáz- vagy olajszállítástól függő helyzetbe kerülni, vagyis Moszkva – egyelőre – erősen rá van szorulva a gáz európai exportjára.

Most, hogy Trump ilyen drasztikus lépésre szánta el magát, Németországban is felerősödtek a hangok, amelyek szerint nem kellene hagyni, hogy Washington nyíltan megzsarolja Berlint. A Német Gazdaságkutató Intézet (Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung (DIW),) környezetvédelmi közgazdásza Claudia Kemfert állt elő a javaslattal, hogy a szankciókra válaszul vessenek ki környezetvédelmi büntetővámot az amerikai cseppfolyós gázra, amelyet a vízkészleteket súlyosan károsító eljárással pumpálnak a felszínre az USA-ban.

Kemfert szerint amolyan „fosszilis energetikai háború” részesei vagyunk az EU és az USA között, aminek az egyik – nem is mellékes szála – hogy az USA kiszállt a párizsi megállapodásból, amely világméretű konszenzust fogalmazott meg a klímaváltozás energetikai okainak felszámolása érdekében.

Kérdéses, hogy Európa vagy Németország képes és kész-e az amerikai szankciókra ilyen drasztikus választ adni, de az biztos, hogy a klímaváltozás kérdésében az Egyesült Államok látványosan egyedül maradt, ami – óriási gazdasági és katonai ereje ellenére – nem lesz sokáig tartható számára, ahogy Trump sem lesz az idők végtelenségéig az USA elnöke.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s