Isidoro Jajoy, a shaman from Colombia’s Inga tribe, blesses people in Bogota Aug. 14 during a preparatory meeting for the October Synod of Bishops for the Amazon. (CNS photo/Manuel Rueda)

A vatikáni püspöki szinódus döntése értelmében nős embert is katolikus pappá lehet szentelni. Kivételesen és egyelőre csak a brazil őserdőben, ahol krónikus hiány van katolikus papból. A testület többsége szerint „alkalmasnak talált, elismert” nős férfiak is papok lehetnek esőerdőkben, de egyelőre csak ott.

Egyesek azonban azt javasolták, hogy a szabályt tegyék általánossá és ne korlátozzák a brazíliai őserdőre – áll a tanácskozásról kiadott záróközleményben. Erre azonban még nem érett meg a helyzet, mivel a világ nagy részén még mindig nincs az Amazonas környékéhez hasonló plébánoshiány. Bár a katolikus egyház jó úton jár, hogy hamarosan „őserdei” viszonyok alakuljanak ki ezen a téren Európa nagyvárosaiban is, ahol tömegesen fordulnak el a hívők az egyháztól és folyamatosan csökken a papi pályát választók száma.

Az természetes, hogy ahol ennyi egyedül álló férfi ül össze tanácskozni, ott előbb vagy utóbb a nőkről kezdenek el beszélni. Így volt ez a szinóduson is, ahol kiemelt téma volt a nők szerepének növelése az egyházi feladatok ellátásában. Szó nem esett a női katolikus papokról, csak arról, hogy az egyhangú, adminisztratív, vagy rutinmunka nagyobb részét lehetne átengedni a nőknek. Többet vállalhatnának a temetéseken és a házaséletre való felkészítésben is.

A szinódus fő témája az Amazonas vidékének helyzete volt és nem csak egyházi, de környezetvédelmi szempontból is. E téren is az ott élők lelkével kíván inkább foglalkozni a katolikus egyház, mintsem, hogy akár csak egy centet is felajánlott volna az esőerdők védelmére. Az igaz, hogy nem igen van miből, mivel a Vatikán történelmében először tavaly veszteséggel zárta a gazdasági évet. Különösen az adományok nagysága csökkent. 2006-ban még évi 100 millió eurónyi pénz került a „tálcákra”, ami tavaly már csak alig 50 millió körüli összeg volt.

Ferenc pápa beígért gazdasági reformjai egyelőre késésben vannak. A Vatikánt belülről ismerők szerint változatlanul nagy a pazarlás, nincs hiány kétes pénzügyi ügyletekből, tombol a korrupció és az adok-veszek a szentszéknél. Hatalmas értékű ingatlanok állnak kihasználatlanul vagy gyanúsan értéken alul vannak bérbe adva. Mindeközben nagy nyomás nehezedik a szentszékre a pedofil ügyek kapcsán, amelyek rendezése milliókba fog kerülni.

Mindenesetre üzleti szempontból biztató, hogy az egyház legfelsőbb vezetése – bár nem mulasztotta el leszögezni, hogy nincs áttörés sem a nők pappá szentelése, sem pedig a cölibátus felszámolása terén – igyekszik alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez és minden nehézség ellenére az valószínűsíthető, hogy a világ legrégebben műkdödő multinacionális vállalkozása – vatikáni székhellyel – még évtizedekig prosperálni fog, bár nem várható tőle, hogy a Facebookhoz vagy a Google-hoz hasonló növekedést produkáljon, még a pappá szentel amazonaszi nős emberek áldozatkész munkája nyomán sem.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s