Ilham Tohti a kínai bíróság előtt. 44 évesen kapott életfogytiglant 2014-ben

Érdekes véletlen folytán éppen akkor kapta idén az EU-tól a Szaharov díjat a kínai kipcsákok, türkmének egyik emberjogi harcosa, amikor Orbán Viktornál megjelentek az elkipcsásodás első jelei, és a magyar kormányfő türknek érezvén magát, a türk népek kongresszusán volt bátor méltatni a Magyarországra telepített kunokat, (kipcsákokat) és döbbent rá, hogy százezernyi magyar vérében folyik kipcsák vér.

Ilham Tohti (49) kínai kipcsákkén, (ott ujgurnak hívják a népet) az évtizedeken át az ujgurok emberi és szabadságjogaiért folytatott békés harcával érdemelte ki a Szahorov díjat. Sajnos személyesen nem lesz módja átvenni a kitüntetést és a vele járó 50 ezer eurót, mert éppen életfogytiglani büntetését tölti egy kínai börtönben.

A nemzettársai sem valószínű, hogy meg fogják ünnepelni a kiemelkedő elismerést, ugyanis jelentős részüket, mintegy milliónyi kipcsákot, átnevelő táborokban próbálnak meg kínaivá faragni, de legalább azt elérni, hogy megtagadják nemzeti identitásukat.

A 30 milliónyi kínai ujgur – enyhén szólva – el van nyomva Magyarország stratégiai partnerénél, a Kínai Népköztársaságban, amelynek vezetőivel, szeretve félt kormányunk meleg baráti kapcsolatokat ápol. Olyannyira, hogy Budapest sorozatosan vétózza meg a Kínát, főleg az ottani emberjogi atrocitásokat elítélő brüsszeli határozatokat. Vagy azért, mert nem érdeklik az emberi jogok, vagy azért, mert többre értékeli kapcsolatait a kínai kommunista diktatúrával, mint – mondjuk például az ujgurok szabadságát és emberi méltóságát.

El lehet mondani, hogy a Szaharov díjat – talán nem is olyan véletlenül – évről évre olyan ország szülötte és emberjogi harcosa kapja, amelynek emberjogi politikáját a félvilág elítéli ugyan, de Magyarország kiemelkedően jó kapcsolatokat tart fent vele. Tavaly például Oleh Szencov orosz emberjogi aktivista, ellenzéki politikus részesült a díjban, és nem azért, mert sikerült beilleszkednie az Orosz Föderáció sajátosan értelmezett, KGB-Putyin-féle demokratikus rendszerébe, amit hazánk első embere egyenesen példaértékűnek tart és ezért az Európai Unióban rendre védelmébe veszi Putyin barátját, akár a Moszkvát elítélő határozatok megvétózásával is.

Az már szinte természetes, hogy az idei jelöltek között ott volt az 2018-ban meggyilkolt brazil emberjogi harcos, Marielle Franco is, és persze az is, hogy gyilkosainak egyike közeli barátságban volt Brazília jelenlegi, minden civilizált országban párbaj képtelennek tartott, elmebetegen szélsőjobboldali elnökével, aki felgyújtatta az Amazon menti esőerdőket, azzal a Bolsonaróval, akinek elnöki beiktatásán az EU tagországai közül egyedül vett részt Orbán Viktor, aki egyébként nagy barátjának és elvtársának tartja a brazil szélsőségest.

Úgy egyébként a kipcsák vérségi kapcsolat ürügyén szeretnénk azért emlékeztetni a magyar kormányfőt, hogy bármennyire is utálja – úgy egyébként hétköznapokon – a vegyes és nem tiszta, a nem egynemzetű államokat, az úgy nevezett multikultit és egyáltalán az emberek, kultúrák keveredését, illene a kipcsákok példájára megemlékezni arról a mintegy 10 millió magyarról is, akiknek ereiben – a teljesség igénye nélkül – például sváb, szász, tót, cseh, lengyel, ukrán, zsidó, román, horvát, szerb, osztrák vagy éppen roma, török, tatár és egyéb vér is csörgedezik az úgy nevezett magyarral elkeveredve.

Úgy egyébként, ez azért is jó lenne, mert így – minden kirekesztés és ilyen-olyan megkülönböztetés nélkül – kebelére ölelhetné az egész magyar nemzetet, akiket ő magyar embereknek hív, amikor elmebeteg döntéseinek indoklásakor rájuk hivatkozik. Határtalan szeretetével áraszthatna el mindannyiunkat, kivétel nélkül, akár fideszesek, akár szocialisták, vagy ne adj isten DK-ások lennénk is, mert egyben mindannyian egyformák vagyunk: nem egy nemzet, de inkább kettő vagy több nemzet vére csörgedezik az ereinkben. Ettől vagyunk magyarok, európaiak és nem törökök, oroszok vagy kipcsákok. Úgy egyébként.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s