A Cardiff és Edinburgh Egyetem egy friss felmérése szerint a Brexit hívei és ellenfelei is legitimnek tartanák erőszak alkalmazást igazuk kikényszerítése érdekében. A brit választók többsége úgy véli – írja a Guardian az eredményt ismertetve – hogy a parlamenti képviselők elleni erőszak „egy olyan ár lenne, amit érdemes megfizetni”.

A 4103 megkérdezett közül a népszavazáson a kilépésre szavazó angolok 71, a skótok 60 és a walesiek 70 százaléka azon a véleményen van, hogy a politikusok elleni erőszakos cselekmények elfogadható eszközei lennének a konfliktus rendezésének. A Brexit ellenfelei kevésbé elkötelezettek az erőszak mellett, de közülük is az angolok 58, a skótok 53 és a walesiek 56 százaléka támogatja az erő alkalmazását a politikusok ellen.

Az egyetem kutatói megdöbbenten fogadták a felmérés eredményét, amelyet mindkét oldal egzisztenciális veszélyérzetével magyaráznak. Az sem megnyugtató, hogy a több mint 4000 válaszadó többsége – mindkét oldalon – súlyos sebesülésekkel járó erőszakos demonstrációkat, a pártok képviselői elleni fizikai támadásokat vár a brexit bekövetkeztével.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s