Orbán csak annyit tudott mondani a magyar-szlovák után, hogy elszúrtuk, de nem gondolta, hogy ennyire

A magyar labdarúgó válogatott zárt kapuk mögött kell lejátssza az Azerbajdzsán elleni EB selejtező mérkőzését október 13-án Budapesten a Szlovákia elleni hazai mérkőzésen tanúsított kritikátlan szurkolói magatartás miatt. A Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbez a döntés ellen és hozzálátott a sportszerűtlen szurkolók kilétének megállapításához. Pont 11 napos késéssel.

A „szar Szlovákia” rigmus megbosszulta magát, a magyar szurkolók helyenként ordenáré viselkedése nem először eredményezi, hogy a magyar csapatnak saját szurkolói nélkül kell kifutnia a pályára, elveszítve a hazai pályával és a szurkolói támogatással járó lélektani előnyt. Azok, akik számára az ilyen sportesemények is alkalmat jelentenek történelmi frusztrációjuk gőzének kiengedéséhez jó lenne, ha elgondolkodnának azon, hogy ezt Európa szerte nem szeretik.

Akármennyire is vagyunk ostromlott vár déli határvédő kerítéssel és keresztény eszmei sziget a nagy szláv és egyéb tengerben, az EB-re akarunk kijutni, és ott főleg európai csapatok szerepelnek, az UEFA az Európai Labdarúgó Szövetség, vagyis az ő normáihoz kellene igazodni és nem azoknak a vadbarmok viselkedése fölött szemet hunyni, akik irredenta és rasszista rigmusokkal, vagy – mint Izrael elleni válogatott meccsen – antiszemita megnyilvánulásokkal múlatják az időt, gyakran háttal a pályának a magyar stadionokban.

Európa szerte probléma a szurkolók viselkedése. A buzizás, négerezés a pályákon. Ezek ellen mindenütt fellép a nyilvánosság, a helyi labdarúgó szövetség, de még a játékvezetők is. Franciaországban éppen azért folyik kemény vita, mert egyesek szerint túl sokszor állították meg idén a játékvezetők a mérkőzéseket, homofób, rasszista viselkedés miatt. A gyakorlat bírálói attól tartanak, hogy az ilyen beavatkozások elszabadíthatják a szurkolók indulatait és komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Nagy-Britanniában, ahol néhány évvel ezelőtt tömegesen fordultak elő ilyen megnyilvánulások a nézőtéren egy országos és nagy médianyilvánosságot kapott kampánnyal jelentősen sikerült visszaszorítani a nézőtéri barbarizmust. Magyarország ennek az ellenpéldája, mert sem az MLSZ, sem a sajtó nem fordít kellő figyelmet ezekre a mélyen elítélendő megnyilvánulásokra. A magyar-szlovák válogatott meccs után is elsősorban azt lehetett olvasni a friss reflexiókban, hogy a csapat nem annyira játszott jól, de a nézők csodálatosan drukkoltak.

Az index.hu nem győzött áradozni a csodálatos szurkolótáboron: „Hátborzongatóan zúgott a stadion, morajlás nem is volt, csak a mindent átható dübörgés. Mátyás Királyt függesztették ki a drukkerek a kapu mögé. „Az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek”. Vagy: „Idősebb vagyok, mint Szlovákia – láttam ilyen feliratú pólókat a drukkereken hétfő este a magyar–szlovák Eb-selejtezőn, arra utalva, hogy az ország 1993 óta létezik önállóan. Ezért is elkeserítő, hogy egy fiatal, feleakkora, a futballra töredék annyi pénzt áldozó ország válogatottja ismét legyőzte a magyar csapatot.

Egy szó mint száz: az MLSZ-nek nem tűnt fel semmi, nem reagált csak azt követően, hogy megkapta a zárt kapus meccsről szóló határozatot. Mit várunk egy olyan országban pont a Labdarúgó Szövetségtől, ahol Hajdúszoboszlón, az elhurcolt zsidó lakosokra emlékeztető botlató köveket a lerakásukat követő első nap megrongálják és a helyi rendőrség a sajtó megkeresésére csak annyit tud válaszolni, hogy nekik nem szólt erről senki, feljelentés nem érkezett. Mit várunk egy olyan országról, ahol szobrot állítanak két háború közti antiszemita politikusoknak és példaként méltatja őket egy államtitkár a kivezényelt diákoknak.

Európa nem egy ideális hely, soha nem volt és soha nem is lesz az, de milliók igyekeznek Európát jobbá és élhetőbbé, szabadabbá és toleránsabbá, biztonságosabbá és emberarcúbbá tenni. Magyarország jelenlegi kormánya nem tartozik közéjük. Rosszul érzi magát az ilyen törekvések jellemezte Európában, és kézzel-lábbal hadakozik ellene, szapulja, megveti, kicsúfolja és elhatárolódik tőle. Orbán Viktor magyar kormányfőnek és rendszerének a NER-nek pont annyi köze van Európához a keresztény ideákhoz, mint a magyar focinak a világ élvonalához, vagy a magyar szurkolók egy jelentős részének a sporthoz, mint humanista emberi megnyilvánuláshoz.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s