Prága, 2019. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (j-b) a V4-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón Prágában 2019. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs (a kép aláírás is sokat árulkodik a magyar médiaviszonyokról

Franciaország és Németország a Földközi-tengeren át érkező menekülte 25-25, összesen 50 százalékát átveszi Olaszországtól. Róma az érkezők 10 százalékát fogja valószínűleg befogadni. Erről állapodott meg a német kancellár és a francia köztársasági elnök. Később megállapítandó kvóták szerinti humánus befogadásra azonnal jelentkezett Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország és Románia.

A többség még nem foglalt határozottan állást, de azért akadt négy ócska kormánya is az Európai Uniónak: Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország azonnal és határozottan elzárkózott a menekültek befogadásától és ezzel a menekültek elhelyezését vállaló országokkal való szolidaritástól is.

Valamennyien gyalázatosan viselkednek és nem kell különösen nagy fantázia ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, hogy ennek következménye lesz. Természetesen önmagában is undorító, amikor valaki a saját szövetségesi rendszerébe piszkít, amikor nem csak humanizmusból bukik meg látványosan, de annyira beszűkült agyú, hogy nem képes felfogni, „a botnak két vége van”, vagy „amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten”. A menekültválság egész Európa problémája, mindenek előtt természetesen a menekülteké, de a befogadóknak a megoldásért áldozatokat kell hozniuk.

A magukat visegrádi négyeknek nevezők szép példáját mutatják a primitív önzésnek, a politikai rövidlátásnak. Valamennyi kelet-európai vezető – talán Orbán Viktor kivételével – éppen csak ki nem pottyan a kormányfői fotelből, görcsösen kapaszkodnia kell, és a felszínen maradás érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni. Ebben bőven belefér az idegengyűlölet, a rasszizmus, a nacionalizmus szítása és a szélsőjobbal, a neofasisztákkal vagy azok ideológiájával való kokettálás. Antiszemita politikusoknak szoborállítás, a két világháború közötti időszak idealizálása, de még a dörgölődzés Moszkvához is.

Most amikor a világnak egyre több olyan ügye problémája tolakodik előtérbe, amelyek megoldása országhatárokon átívelő együttműködést, sőt a föld minden lakójának összefogását igényelné, akkor a kis ócska porfészeklakók, a házi pálinka és a saját főzésű sörüktől megrészegedett nemzetállam-imádók elérkezettnek látják az időt, hogy megmutassák a külön utak és az egyéni megoldások, a szuverén nemzetállamok fölényét – ahogy ők lenézően fogalmaznak – az internacionalisták fölött.

Mindeközben tartják a markukat és ki akarják élvezni ennek az általuk mélyen megvetett internacionalizmusnak minden előnyét, főleg azt, hogy pénzzel jár, amit országaik gátlástalanul elfogadnak a közös kasszából, sőt vezetőik – szinte kivétel nélkül – pitiáner módon még le is nyúlják annak egy jó részét. Egyre többet lopnak a közösből, hogy minél szuverénebbek legyenek, már csak azért is, nehogy a közösség igazságszolgáltatása elé kelljen állniuk a tetteikért, mert odahaza ez már többségüket nem fenyegeti, mivel a polgári demokráciák alappillérét, a független igazságszolgáltatást felszámolták.

Milyen jó lesz majd megint – mint Trianonnál – az aljas és számító Románokra mutogatni, a hálátlan Párizsra, meg Berlinre kenni a felelősséget, ha megint a világ nemzetközössége megkurtítani merészeli a nagy magyar nemzetet. Büntetni és nem csak fizetni lesz képes. Igaz a magyar kormány a kisujját sem mozdította meg a többiekért, még arra sem volt képes, hogy akárcsak szimbolikus nagyságrendben, de letenné a garast a szövetségesei mellett, amikor azoknak gondja van.

Majd eljön a pillanat, amikor ezt vissza fogjuk kapni és bőgheti majd Orbán Viktor elvakult hívei előtt, hogy nyugaton kettős mércét használnak, csak a mi játékosunk kap sárgát azért, amiért az ellenfél játékosa nem, csak a mi stadionjainkat záratják be ugyanazért, amiért a másikét meg nem. Hogy nyomják Krahácsot. Ha semmi humanizmus nincs a felcsúti emberben, (egyébként nem csak az idegenek, de a saját szegényei esetében sem) akkor legalább némi józan számítás szorulhatott volna bele.

Az ország egyszemélyes vezetőjeként ne dobjon már kesztyűt minden szembe jövő arcába, amikor önmaga nem is párbajképest. De, ha már kötözködik, akkor ne egyszerre a fél világgal, lehetőleg a legnagyobbakkal és a legerősebbekkel izmozzon, és ne olyan szövetségesekkel menjen neki Európa nagyhatalmainak, mint Csehország, Szlovákia vagy éppen a többet érdemlő Lengyelország.

Mekkora ökörnek kell lenni ahhoz, hogy azokkal az országokkal kezdjenek kötözködni a kelet-európai országok vezetőcskéi, akiktől majd 100 százalékban függnek gazdaságilag és nemzetbiztonságilag is. Az agyon provokált Németország, ha komolyan venné a kelet-európaiakat és egyszer úgy gondolná, hogy máshová viszi a tőkéjét, a gyárait, akkor vajon mi maradna ezekből az országokból? Egyikük sem életképes a német befektetések nélkül, mindannyian fel vannak fűzve a német iparra, ami – ha bedőlne – magával rántaná a kontinens egész keleti felét.

Mekkora államférfiúi vakság kell ahhoz, hogy valaki akkor kezdjen Oroszországhoz, Kínához és Törökországhoz dörgölődzni, amikor azok viszonya a nyugattal az elmúlt húsz évben nem látott mértékben romlott meg? Amikor Oroszországgal szemben nyugati embargó van érvényben, amikor Törökország éppen leszakadóban van a nyugattól és Oroszországgal épít ki szoros kapcsolatot.

Egy olyan helyzetben, amikor Kína kereskedelmi háborúban áll az USA-val és hamarosan lojalitást mérő pontrendszert fog bevezetni a polgárai szabadságának további korlátozása és a Kínában működő külföldi vállalatok fölötti ellenőrzés megszerzése érdekében. Orbán kedvenc fordulata, hogy a nyugat fordítva ül a lovon. Ha ez így van, akkor – maradva a lovas hasonlatnál – mi viszont döglött lovakat fogunk a szekerünk elé.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s