Mr. Order leköszönt

Október 31-ével, a Brexit tervezett időpontjában távozik a brit parlament alsóházának éléről John Bercow a brit parlamentarizmus legfiatalabb alsóházi elnöke, aki 2009 óta töltötte be hivatalát. Önkéntes leköszöntét családi okokkal indokolt, azzal, hogy feleségének és gyerekeinek tett ígéretét tartja be.

A bejelentést azért úgy időzítette, hogy még a jelenlegi képviselő testületnek legyen módja megválasztani utódját, elkerülve, hogy egy esetleges előrehozott választások után kialakuló új erőviszonyokat tükrözze a leendő elnök személye.

Bercow – bár a konzervatív párt tagja – nem volt a Toryk kedvence, még árulással is gyanúsították, minden esetre, – a konzervatívok között nem egyedül – nem támogatta országa kilépését az Európai Unióból. Ezt, mint saját magánvéleményét képviselte, amitől függetlenül részrehajlás nélkül igyekezett vezetni az üléseket.

Mint az alábbi videóban is látszik, távozása bejelentése után a ház mindkét oldala felállva adott kifejezést elismerésének, bár a konzervatív oldal nem mutatott a többiekkel összemérhető lelkesedést. A legkevesebb, amit el lehet mondani Bercowról: jókor volt jó helyen.

Nem csak Nagy-Britanniában, de szinte az egész világon hírnevet szerzett magának a parlamenti ülések energikus vezetésével, azzal, ahogy megpróbálta túlordítani a képviselőket az emblematikussá vált “ORDER”, “ORDER”, kiáltásával.

John Bercow 2017-ben nem járult hozzá, hogy az amerikai elnök felszólaljon a brit törvényhozás két házában. A ház számára “óriási fontossággal bír” a szembeszállás a rasszizmussal és a szexuális diszkriminációval, valamint a törvény előtti egyenlőség és a független igazságszolgáltatás támogatása – indokolta álláspontját.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s