London központjában a rendőrségnek kellett egymástól távol tartani a Berxit mellett és ellen tüntetőket vasárnap. Megjelent és általános félelmet keltett a fővárosban a Football Lads Alliance (FLA) több száz tagja. Egy konzervatív parlamenti képviselő nő lemondta a kormányfő rezidenciájához tervezett beszédét és felháborodásának adott hangot, hogy egy demokratikus országban, egy megválasztott képviselőt meg lehet félemlíteni és el lehet tántorítani attól, hogy nyilvánosságot adjon a véleményének.

A kontrollt mindkét oldalon kezdik a szemben álló felek elveszíteni, az érvek helyett immár egymás leszólása, a személyeskedés és az agresszív hangnem válik általánossá. Az emberek belefáradni látszanak a hosszan tartó bizonytalanságba. Mindeközben a brit kormányfő, Boris Johnson maga is önti az olajat a tűzre. Egyre általánosabbá válik a vélemény, hogy makacsságával és a törvényeken átgázoló magaviseletével nem csak kárt okoz a brit demokráciának, az országnak, de egyenesen a szakadékba vezeti Nagy-Britanniát.

A sajtó az egész világon azt találgatja, hogy vajon van-e a kormányfőnek egy B terve, vagy milyen új turpisságot fog bevetni, annak érdekében, hogy akár a parlament akaratával szemben is megállapodás nélkül vezesse ki az országot az Európai Unióból. Elemzők szerint jelenleg Johsnont, aki maga a megoldás, hanem inkább a katasztrofális helyzet forrása, egy idő előtti választás menthetné ár csak meg. Ennek kiírása azonban nagyon valószínűtlennek látszik, bár elvileg nem lehet kizárni, mivel még számos technikai megoldás kínálkozik arra, hogy urnához kényszerítse a briteket. Mindenesetre ellenfelei és az ellenzéki munkáspárt mindent elkövet a választások kiírása ellen.

Az világosan kiderült, hogy egy rendkívül bonyolult és veszélyes helyzetben olyan politikus áll a brit kormány élén, aki másfél éves regnálása alatt annyi kormányválságot tudott indukálni, amennyire békés időkben egy kormányfőnek tíz év is kevés lenne. Erőszakos módon zárta ki pártja parlamenti frakciójából azokat, akik nem osztják a véleményét és bírálják a módszereit. Több mint 20 képviselőt kért fel a távozásra. Kormánya elvesztette a parlamenti többségét és így kell szembenéznie az ellenzék összehangolt támadásával, miközben a saját táborában is csökken a vele közösséget vállaló képviselők és politikusok száma.

Brüsszeli diplomaták az szellőtették meg, hogy Johnson nagy valószínűséggel nem is akar tárgyalni velük, immár szinte egyetlen ügy, a saját túlélése az, ami érdekli. Mindent egy lapra tett fel és tankszerűen megy előre, nem törődve azokkal a veszélyekkel, amivel a kompromisszumkészség teljes hiánya jár, és alábecsüli a megállapodás nélküli Brexit várható negatív következményeit is. Látványpolitizálást folytat és demagógabb a demagógoknál, miközben a népszerűsége a választói és hívei körében egyáltalán nem csökken, inkább nő.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s