Minden egyéb, hajánál fogva előrángatott magyarázattal szemben az oszlásnak indult Orbán-rendszer szagát éreztük augusztus elején Budapesten a titokzatos eredetűnek hazudott nagy budapesti bűz idején.

Több évszázados dogma dőlt meg akkor hazánkban. Az általánosan elfogadott nézettel szemben, beigazolódott, hogy a pénznek mégis csak van szaga . Azon belül a lopott közpénz különösen átható bűzt áraszt magából.

A pecura non olet ókori mondás eredete is azt bizonyítja, hogy igenis van szaga, ha nem is közvetlenül magának a fizető eszköznek, de megszerzése módjának mindenképpen. A római császárságban a kiürült államkasszát töltötték fel a városi vizeldék megadóztatásával. Innen ered a mondás.

A magyar császárság ezt az ötletet fejlesztette tovább, a fejére állítva az ókori gyakorlatot. Az emberektől adó formájában a közszolgáltatások finanszírozására beszedett pecura nem a közintézményekhez, hanem kiválasztott emberek zsebébe kerül és ott erősen olet.

Szerencsére a többség zsebéből kicsalt, bűzló pénz csak néhány ember zsebébe vándorol, ezért nagyon büdös a székesfővárosban csak akkor van, amikor ezek az urak, – valamilyen oknál fogva – egy időben, együtt jelennek meg Budapesten.

A véletlenek szerencsétlen összejátszása okozta tehát, hogy ennyi nemzeti nagytőkés egyszerre volt Budapesten, ez eredményezte végül, hogy ilyen kivételes intenzitással éreztük a fővárosban a lopott közpénzek átható bűzét.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s