Alsó-Szászország egy üzemen kívül repterén is Mercedeseket tárolnak

A német autóipar is egyre erősebben érzi a világban végbemenő gépjárműipari fordulat és a dekonjuktúra, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeit. Az egyik legnagyobb német prémium kategóriás autókat gyártó cég a Daimler, a Mercedes márka gazdája veszteségessé vált.

Autók ezreit tárolja szükség parkolókban, többek között elhagyott reptéri leszállópályán. A cég szerint csak arról van szó, hogy kisebb-nagyobb javítások, befejező munkálatok miatt kell átmenetileg a kocsikat bértárolni, illetve némi gondot okoz néhányuk alkalmassá tétele a most bevezetett környezetvédelmi normákhoz.

Egyre több jelét látni a túltermelésnek

Hasonló, ha talán nem is ilyen látványos gondokkal küzd a Volkswagen és a BMW is. Ez valóban nem meglepő és nem kivételes helyzet, ugyanis a világon a gazdasági lassulását az elsők között érzi meg az autóipar, amelynek enélkül is megvan a maga baja. Alighogy kikászálódni látszottak a dízelbotrányból, rá kellett döbbenniük, hogy a piac gyorsabb tempót, még több fejlesztést, beruházást vár el tőlük az elektromos autók elterjedése érdekében, az autózás kizöldítése céljából, ami viszi a pénzt és egyelőre nem hoz bevételt.

Minden, a német autóiparról érkező rossz hír duplán rossz hír a magyar autó összeszerelő üzemek számára. Magyarország rendkívüli módon függ a német autóipartól, hiszen olyan nagy gyártóknak vannak itt jelentős kapacitásai, mint a Volkswagen (Audi), a Mercedes, az Opel és nem lehet megfeledkezni a mi autónkról, a Suzukiról sem. Szinte kizárt, hogy – ha a helyzet rapid módon nem javult – nem lesznek negatív fejlemények a magyar gyáraknál is. Arról nem is beszélve, hogy egy komolyabb visszaesés hány beszállítót és egyéb, az autóiparból élő, vagy annak farvizein lavírozó szolgáltatót érintene súlyosan.

Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány már hónapokkal ezelőtt megkongatta a vészharangokat és általános takarékosságról, elkerülhetetlen nadrágszíj összehúzásról kezdett el beszélni. A témát azonban a szeptemberi önkormányzati választások előtti érzékeny időszakban nem fogják kibontani. Szükség lehet minden szavazatra, ezért aztán a választási időszakban a pozitív gazdasági hírek fognak dominálni, szó nem lesz recesszióról, válságról, bár a gazdasági kutatók már most a magyar gazdaság lassulását érzékelik és a második félévre komolyabb megtorpanást prognosztizálnak.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s