Ferdinand Piëch

Az „öreg” elment. A német autóipar „autokratája”, a zseniális Ferdinand Porsche, a Volkswagen bogár atyjának ugyancsak zseniális unokája, Ferdinand Piëch vasárnap 82 éves korában egy ünnepi vacsorán váratlanul elhunyt. Mint fiatal mérnök, egyike volt azoknak, akik a Volkswagennél megalkották az Audit, a konszern prémium márkáját. Az ő műve volt a négy kerék meghajtás sorozatgyártásra alkalmassá tétele. Fáradhatatlan munkája eredménye, hogy ma az Audi a BMW, a Mercedes mellett a legelőkelőbb autómárkának számít.

A hatalmas tőzsdei céget, a Volkswagent úgy irányította 1993 és 2002 között éveken keresztül, mint egy kis családi vállalkozást. Aszkéta és perfekcionista volt. Miközben a vele rangidős autógyárosok drága pezsgőkben fürödtek, Ferdinand Piëch csak vizet ivott, maximum zöld teát. Az autó szerelmese volt. A világ második legnagyobb autókonszernje igazgatótanácsának az élén gazdaságtörténelmet írt.

Kemény kézzel és intrikus hajlammal a részvénytöbbséget birtokló két osztrák famíliával, a Piëch és a Porsche családdal is szembe menve irányította a céget. A két család a 2008-as pénzügyi és autóipari válság idején látványosan egymás ellen fordult és hajszál híján a kis Porsche cég felvásárolta a nagy Volkswagen konszern részvényeinek többségét. Végül kitört a családi béke, de Piëch stratégiai vereséget szenvedett a cég menedzserével Martin Winterkornnal szembe, akinek ez pirruszi győzelemnek bizonyult, hiszen neki is távoznia kellett.

Porsche-nagyapa bemutatja Adolf Hitlernek a Volkswagen bogár modelljét

Piëch két éve eladta az euró milliárdokat érő Volkswagen-részvényeit és visszavonult a cégből. Nem találta a helyét az autonóm és az elektromos autók világában. Az Ausztria egyik leggazdagabb családjaként ismert família rangidőseként úgy érezhette, hogy bevégezte a munkát, amit még a nagyapa kezdett el. Ferdinand Porsche egy iskolát, egy márkát hozott létre Adolf Hitler megbízásából. Egy város alapítottak szinte a semmiből a Népautót gyártó cég számára, Wolfsburgot, amelynek ma több mint 130 ezer lakosa van.

A Volkswagen ma – az utóbbi évek dízelbotránya ellenére – megkerülhetetlen a világ autóiparában. A korábbi autokrata, családias jellegű irányításnak vége. Az egyszemélyes, rettegett vezetőt és tulajdonost a vezetők egyéni felelősségének rendszerével váltották fel, a Volkswagen teljes erővel dolgozik azon, hogy a 21. században is folytathassa az elődök hagyományait és ne hagyja magát letaszítani a világ három legnagyobb gyártója számára fenntartott dobogóról.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s