Kicsi az északi szöcskeegér, de aranyos

Negyed évszázadnyi rejtőzködés után északi szöcskeegér tűnt fel az ausztriai Vorarlberg Bregenzerwald nevű erdejében. Közép-Európa legkisebb, alig 5-7 centinyire megnövő, viszont ennél is hosszabb farkú, mindössze 5-10 gramm súlyú mini rágcsálóját egy erre a célra kihelyezett kamera kapta lencsevégre éjszakai kirándulása közben.

Ilyen egeret 25 év óta nem láttak az osztrákok és így érthetően fel vannak villanyozva. Mindjárt felhívást is tettek közzé a szakemberek, hogy mindenki azonnal jelentsen, ha északi szöcskeegeret lát, akár élve, akár halva. Amennyiben az utóbbi eset állna fenn, kéretik a tetemet mélyfagyasztott állapotban a Bodensee melletti Dornbirnbe eljuttatni.

Egyelőre nem tudni, hogy vajon mivel múlatta az időt az északi szöcskeegér 25 évig, illetve hogyan lehetséges, hogy ilyen hosszú ideig senki sem találkozott az állatkával, amely ugyan éjszakai életet él, de nagyon kíváncsi természetű és egyáltalán nem fél az embertől.

Mindenesetre most mély megnyugvás vett erőt Ausztria sokat megélt lakosságán annak tudatában, hogy Közép-Európa legkisebb rágcsálója változatlanul vidáman rágcsál Ausztriában, függetlenül a bonyolult politikai helyzettől, az előrehozott választásoktól és a vészjósló gazdasági kilátásoktól.

Magyarországon egyelőre nincs hír az egérke feltűnéséről, pedig nekünk is jót tenne egy északi szöcskeegér-hír a sok egyéb, nem ilyen biztató mellett. Mennyivel jobban érezné magát a magyar lakosság is, ha tudná, az aljnövényzetben boldogan rágcsálnak az északi szöcskeegerek.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s