Putyin ellen tüntetnek Moszkvában

Évek óta nem volt ilyen nagy létszámú tüntetés Vlagyimir Putyin és rendszere ellen mint most szombaton Moszkvában. Mintegy 50 ezer ember vonult az utcára a kivételesen engedélyezett manifesztáció keretében.

A tömeg „Miénk a hatalom”, „Putyin tolvaj”, „Oroszországot Putyin nélkül” és „Szabadságot”, „Szabad választást”, konkrétan azt követelte, hogy a mondvacsinált ürüggyel a szeptemberi helyhatósági választásokon indulni nem engedett ellenzékiek is felkerülhessenek a szavazó cédulákra és engedjék szabadon az ellenzék letartóztatott vezetőit.

A rendezvényt csak előzetes rendőri kontroll után, beléptető kapukon keresztül lehetett megközelíteni, de akkor még nem voltak tömeges letartóztatások. Amikor azonban a tüntetés végén, a szónoklatok meghallgatása után a tömeg nem oszlott szét, hanem békés felvonulás kezdődött, a rendőrség lecsapott és gumibotokkal támadt a résztvevőkre, majd megkezdte az emberek letartóztatását. Több mint 100 embert gyömöszöltek rendőrbuszokba. A hatóságok leállították a mobiltelefonhálózatot és az internetszolgáltatást a tüntetés környékén a demonstráció egész idejére.

Csak beléptető kapukon keresztül, rendőri kontroll után lehetett a tüntetés színhelyét megközelíteni

A moszkvai tüntetéssel párhozamosan megtartott szentpétervári demonstráción is mintegy 80 embert vettek őrizetbe. Az elmúlt hétvégén és a mostanin rendezett kormány ellenes tüntetéssorozaton Oroszország szerte mintegy 2400 embert tartóztattak le. Az engedély nélkül tartott tüntetéseken való részvételért és rendzavarásért akár 15 év börtönt is lehet kapni.

Moszkvaiak tüntettek szombaton a Putyin-rendszer ellen, szabad választásokat követelve

Az ellenzék – amelynek vezére Alekszej Navalnij egy hónapos börtönbüntetését tölti – újabb demonstrációkra szólította fel a moszkvaiakat. A tüntetésen a fiatalok voltak nagy többségben, de sok középkorú a gyerekeivel együtt demonstrált.

Az orosz lakosság egyre jobban érzi a putyini agresszív külpolitika miatti nyugati szankciók hatását. A reálbérek csökkentek, az orosz gazdaság stagnál. Az emberek – főleg a fiatalok generációja – azonban, nem az életkörülmények romlása miatt, hanem sokkal inkább szabadságot és demokráciát, beleszólási jogot követelve vonul az utcákra.

Zsebesi Zsolt

Évek óta a legnagyobb Putyin ellenes tüntetés” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s