Az EU határvédelmi szerve a Frontex képviselői az EU külső határain rendre szemet hunynak a helyi hatóságoknak a menekültek emberi jogait semmibe vevő gyakorlata fölött, sőt maguk is részt vesznek ilyen cselekményekben – állítja a szervezet egy belső jelentése. A dokumentum külön megemlíti, hogy a menekültek elleni atrocitások a bolgár, a magyar és a görög határon fordulnak el.

A kifogásolt fellépés azt jelenti, hogy a menekülteket mustárgázzal fújják le és kutyákat engednek rájuk. Az is bevett gyakorlat, hogy a kitoloncolásnál a menekülteket gyógyszerrel nyugtatják le. Gyakori, hogy kiskorúakat felnőttek kísérete nélkül toloncolnak ki az említett országok területéről.

A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy Frontex alkalmazottainak emberi jogokat sértő, vagy az ilyen cselekedeteket eltűrő magatartása az egész Európai Unió erkölcsi tekintélyét ássa alá.

Zsebesi Zsolt

Az uniós határőrök szemet hunynak az emberi jogok megsértése felett” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Kedves Zsolt, a migrációs cikkhez: a mustárgáz tiltott vegyi fegyver, az valószínűleg könnygáz. Érdemes lenne javítani. Üdv. György Erzsébet

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s