Alekszej Navalnij

Börtönéből kórházba szállították hétfőn Alekszej Navalnijt, miután mérgezésre utaló kiütések jelentek meg az egész testén, azt követően, hogy egy ismeretlen vegyi anyaggal érintkezett – jelentette be Olga Mihajlova, az ellenzéki vezető ügyvédje.

Nemsokkal később kielégítő egészségi állapotára hivatkozva vissza szállították a cellájába. A kórház egyelőre nem közölt részleteket a vizsgálatokról, csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy Navalnij testhőmérséklete normális.

A mérgezés gyanúját még vasárnap vetette fel a 43 éves politikus orvosa az interneten. Arra hívva fel a figyelmet, hogy a Navalnijnál jelentkező valamilyen anyaggal szembeni allergiára utaló tünetek előzmény nélküliek, mivel soha, semmire nem volt allergiás. Miután meglátogatta páciensét a börtönben, követelte, hogy vessék alapos vizsgálat alá az ottani ágyneműjét

Az orvosnő szerint a moszkvai kórházban nem vizsgálták ki gondosan Navalnijt. Ennek ellenére azt állították, hogy csak csalánkiütései lennének, de erről nem voltak hajlandók hivatalos információt adni Navalnij családjának sem. Szemmel láthatólag nagyon idegesek voltak – jegyezte meg az ellenzéki orvosa.

Párizs szinte ezzel egy időben Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelte. A francia külügyminisztérium szóvivője az ellenzéki erősen megromlott egészségi állapotára hívta fel a figyelmet.

Navalnij letartóztatására az után került sor, hogy szombaton engedély nélküli tüntetés volt Moszkvában, ahol mintegy 3,5 ezer ember az közelgő önkormányzati választásokról mondva csinált ürügyekkel távol tartott ellenzékiek indulásának lehetővé tételét és igazi, szabad, demokratikus választásokat követeltek. A moszkvai rendőrség brutálisan lépett fel a tüntetők ellen és mintegy 1400 embert letartóztattak.

Egy héttel korábban 20 ezren demonstráltak a szombatival azonos jelszavakkal az orosz főváros utcáin. Nemzetközi megfigyelők és jogvédők szerint a jelenlegi kemény fellépés mögött a Kreml elbizonytalanodása, Putyin félelme húzódik meg a szeptemberi választások előestéjén.

Oroszországban évek óta romlik a lakosság helyzete, az ország gazdasága a Krím annektálása miatt bevezetett nyugati szankciók miatt helyben járásra van ítélve. Nehezíti az orosz költségvetés helyzetét, hogy az egyre inkább a nyersanyagárak függvényében jut csak friss forrásokhoz, miközben az erőltetett fegyverkezés és a szíriai konfliktus jelentős forrásokat emészt fel.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s