A Daimler, a Mercedes gyártója Svédországban kísérletképpen minden autóját fix áron értékesíti. Függetlenül attól, hogy azt kereskedőnél vették, vagy az interneten rendelték meg. Vége az autókereskedőknél szokásos alkudozásnak, engedményeknek, vége a kellemetlen érzésnek, hogy nem sikerült leverni az árat, rosszul vásároltunk.

Egyelőre a pilótaprojekt sikeresnek és népszerűnek mutatkozik. A Daimler szerint ez lesz a jövő útja, mivel – számításaik azt vetítik előre – hogy már 2025 táján minden negyedik autót a hálón rendelik meg, vagyis a döntések nem a kereskedőknél, hanem otthon, a laptop előtt, vagy az okos telefonnal a kézben születik meg.

Avval kapcsolatban a Daimler nem árult el sokat, hogy az általa megszabott ár inkább a hálón érvényes alacsonyabb körül mozog-e, vagy benyelik a korábban a kereskedők által realizált árrést. Ez utóbbi valószínűbbnek látszik azok után, hogy az autóipar a dízelbotrány miatt milliárdos veszteségeket könyvelt el és az elektromos, valamint az autonóm autók fejlesztése sem olcsó mulatság.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s